Peter van der Wijngaart in opmars bij De Cirkel

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Peter van der Wijngaart is sterk in opmars bij schaakvereniging De Cirkel. Hij startte dit seizoen matig. Eerder stond Van der Wijngaart rond de twintigste plaats. Maar na zijn zege op ex-koploper Ben Zee, bezet hij nu met stip de vierde plaats. Jef van Swieten gaat met een voorsprong van 3.33(!) punten aan kop, gevolgd door Ben Zee en Martien Rood.

Van Swieten dankt de koppositie aan zijn overwinning op Harold Boom. Boom sprak na afloop bewonderend over het spel van Van Swieten. ,,Jef is een creatieve speler. Daarnaast is hij tactisch sterk gegroeid'', luidde zijn conclusie. De Engels opgezette partij ging aanvankelijk gelijk op. Van Swieten schatte in het middenspel de stelling goed in. Hij verkreeg de betere stelling, wat Harold Boom verleidde tot een wanhoopsoffensief. Boom kwam zwaar onder druk te staan. In de slotfase offerde Van Swieten een toren tegen een pion. Verbaasde blikken bij de omstanders. Het was een sublieme zet. Boom moest de toren nemen. Hij zette zijn Koning uit de 'wind', met gevolg dat Harold twee zetten later mat stond.

Zee en Van der Wijngaart brachten de Franse afruilvariant op het bord. Lange tijd bleef de stelling in evenwicht. Met een bord vol stukken - slechts één pion werd afgeruild - werd naar het middenspel overgegaan. In de complexe stelling, waarin alle stukken elkaar dekten, was het moeilijk een winstweg te vinden. Zee - in bekende tijdnood gekomen - rukte ten onrechte op met zijn a-pion. Van der Wijngaart kon als gevolg daarvan de druk op de vrijpion opvoeren. Zee ging in een lastige stelling door zijn vlag. Beide spelers spraken van een 'zware' partij.

Strategisch

Martien Rood en Benjamin ten Holte leverden een strategisch hoogstaand gevecht. In het middenspel wist Benjamin de zware stukken te ruilen. Rood raakte het initiatief enigszins kwijt. Ten Holte in grote tijdnood, sloeg een remise aanbod van wit af. In de slotfase werd het nog bloedstollend spannend. Enkele seconden voor het verstrijken van de vlag, werd toch tot remise besloten. Analisten vonden zowel voor Rood als ten Holte een winstweg. Zij worden niet gehinderd door tijdnood, misschien is dat in zo'n situatie het grote verschil.

Tom Pronk lijkt de winstweg wat kwijt. Van de Weteringh en Pronk speelden op het scherpst van de snede. Pronk - met grote tijdsachterstand - weigerde een remise aanbod van Van de Weteringh.Een moedig besluit, gezien de stand en tijdverdeling. In het vervolg werd over en weer geofferd. Pronk, die de juiste winstweg miste, moest uiteindelijk in remise berusten.

Jan Hartsuiker trof in de zeer jeugdige Ruben Doornenbal een taaie tegenstander. In een goede partij, werd in de slotfase onder druk van de klok, tot remise besloten. Beide spelers verdienden op basis van het goede spel eigenlijk de winst, maar de wedstrijdleider was niet tot bonuspunten te vermurven. Misschien wel uit teleurstelling met zijn eigen resultaat. Binnen 45 minuten en 13 zetten, werd Janssen hardhandig door de goedspelende Ben Verduyn verslagen. In de staartgroep was de partij Gijsbert Nagel tegen Hans Pasveer boeiend. Pasveer won, maar Nagel is ondanks 29 nederlagen op rij, nog steeds een enthousiast. De eerste puntjes lijken in aantocht.

Uitslagen

Resterende uitslagen: Bootsman - Huysdens 1-0, Mol - Dekker 0-1, Teunissen - De Feijter remise, Heynis - Wenning 1-0, Blokpoel - Broek 0-1, Van der Niet - Van Esch 1-0, Pijkeren - Mouthaan 1-0, Van der Vos - Aalbers remise, Kingma - Van den Berk remise, Di Pietro - Hoek 0-1, Ziegler - M.Havinga 0-1, de Groot -Slijper 1-0 en Bor - W.Havinga 1-0.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond ( rookvrij ) vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal.

De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Dick Wenning, telefoon (0318) 652845 of dinsdags in de speelzaal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie