Parochie heeft nieuwe pastoor

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

De installatie van Ten Have als pastoor door deken Henk Janssen uit Arnhem in de Edese kerk vond op een rituele wijze plaats. Onder meer werd de sleutel van de kerk, het altaarmissaal, kelk de en de hostieschaal aangedragen. Ook de sleutel van het tabernakel , de doopschaal en de doopschelp. En de paarse biechtstola, witte huwelijksstola en de Heilige ziekenolie.

,,Er is maar één rode draad in mijn leven” EDE - Pastoor Henri ten Have en diaken Casper Pikkemaat werden vrijdag gepresenteerd in de Sint Antonius van Paduakerk in Ede. Ook werd Ten Have geïnstalleerd als pastoor. Door de komst van het tweetal heeft het samenwerkingsverband Veluwe/Rijn, de parochies van Ede, Lunteren, Veenendaal, Rhenen, Bennekom, Wageningen, Renkum, Heelsum, Doorwerth en Oosterbeek weer vers en jong bloed.

door Jan de Boer

Ten Have komt in Wageningen te wonen en wordt pastoor over elf parochies. Een klus die hij samen met Casper Pikkemaat, vijf pastoraal werkers en één pastoraal werkster in de parochie moet zien te behappen. Ook alle vrijwilligers in de parochie helpen natuurlijk mee. De 26-jarige Pikkemaat is diaken en wordt op 17 mei 2008 tot priester worden gewijd.

De nieuwe pastoor is geboren in het kleine kerkdorpje Wijhe. ,,Van jongs af aan was ik al geraakt door het leven van Jezus, door de liturgie,” stelt Ten Have. ,,Ik had het gevoel ‘hier gebeurd meer dan tussen hemel en aarde’. Dat je echt met andere sferen was. Al vrij jong wilde ik missionaris worden. Op de middelbare school zat ik in Raalte, waar Casper trouwens ook heen ging. Daar had je allerlei gesprekken, discussies met klasgenoten over de vraag wat geloof eigenlijk voor jou betekent. Dan raak je soms zelf een beetje aan het twijfelen. Daardoor word je in ieder geval wel bewust wat het geloof voor jou betekent.”

Er was maar één rode draad in zijn leven, die echt belangrijk is, constateerde Ten Have toen. ,,Dat is alles wat met geloof en met God te maken heeft. Dat je nadenkt over de betrekkelijkheid van het leven. Je gaat voor eeuwigheid, wat de eeuwige waarde heeft. Ik wist toen niet zeker of ik een priesterroeping had. Maar wist wel, dat ik er spijt van zou krijgen als ik het niet zou proberen. Zo ben ik in Utrecht gaan studeren.”

.,Een belangrijke periode,” vervolgt de pastoor, ,,is een stage van zes maanden in Trinidad geweest. Daar heb ik gewoond in een benedictijnenabdij en gewerkt onder drugsverslaafden. Daar heb ik ongelooflijk veel geleerd wat het geloof kan betekenen voor mensen, die materieel en geestelijk heel diep in de put zitten. Dat was een hele rijke periode.”

Voordat hij afstudeerde liep Henri ten Have eerst nog een jaar stage in Wageningen. Zes jaar werkte de nieuwe pastoor als priester in Deventer. ,,Twee jaar studeerde ik in Rome en vier jaar werkte ik als pastor in de parochie De Wijngaard in Arnhem, een nieuwe fusieparochie. Nu word ik voor het voor het eerst pastoor. Missen ga ik over het hele gebied leiden, niet alleen in Wageningen. Het is inderdaad heel groot, ja. Daar moet een heel schema voor gemaakt worden. Ik moet me in het hele gebied laten zien. Dat wordt gewoon heel hard werken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie