Otterloër 'vergeet' miljoen, maar vindt eis rechter 'belachelijk'

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - 'Belachelijk' vond de 51-jarige verdachte uit Otterlo die donderdag bij de rechtbank in Arnhem voor moest komen, de eis van de officier van justitie. Een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, 240 uur taakstraf en een geldboete van 50 000 euro. En dit voor belastingfraude.

De officier: ,,Meneer vertelt in hier in de rechtszaal dat hij zijn belastingaangifte heeft laten invullen door adviseurs en van niets wist. Hij wast zijn handen in onschuld. Maar iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn aangifte."

De ondernemer uit Otterlo, die een assurantiënkantoor heeft, droeg in het jaar 2000 een assurantieportefeuille voor de som van 2,5 miljoen gulden aan een ander over. Het andere bedrijf kwam echter in de problemen en kon de som niet betalen. Een gedeelte van de koopsom (1,5 miljoen euro) werd door de verzekering gedekt. Er bleef een rekening van één miljoen open staan. Deze miljoen werd door de boekhouder van de 51-jarige niet opgenomen in de belastingaangifte 2001.

,,Dit miljoen is willens en wetens door ons buiten de jaarstukken gehouden omdat er geen mogelijkheid was om het geld te incasseren", aldus de boekhouder, die donderdag als getuige aanwezig was. De ondernemer uit Otterlo beweert echter van niets te hebben geweten. ,,Alles wat met boekhouding te maken heeft, schoof ik die kant op", zei de man uit Otterlo een beweging naar zijn adviseur maken. ,,Ik heb geen verstand van belastingen." De boekhouder reageerde op deze uitspraak met 'Waanzin'. ,,Er zijn gesprekken geweest over het miljoen en er zijn memo's over en weer gegaan."

Ook de officier van justitie leek er niet van overtuigd dat de verdachte geen flauw benul zou hebben gehad wat in de jaarrekening stond en wat niet. ,,Maar ik laat in mijn eis wel meetellen dat meneer omgeven was door adviseurs die hem niet nadrukkelijk hebben gewezen op de risico's van het weglaten van die miljoen."

De rechtbank Arnhem beslist over veertien dagen in deze zaak.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie