Notaris Fischerhuis

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Wie de Notaris Fischerstraat in Ede kent, zou het onopvallende straatje haast het ‘schilderijenstraatje’ kunnen gaan noemen. Een oase is het, buiten het haastige van het verkeer en het visuele geschetter van etalages. Je vind er achter drie gevels een wereld aan verstilling.

door Hanneke Oberink

De wereld van de schilderijen, aquarellen, tekeningen en beelden uit de 19e en 20e eeuw, waaronder Hollandse romantici en impressionisten, schilders van de Haagse en Amsterdamse School, klassiek modernen, expressionisten als van de Bergense School, Groninger Ploeg, nieuwe realisten en ‘abstracten’ en sinds kort ook de beeldentuin van het Fischerhuis. Sinds mei dit jaar heeft Frank Buunk met zijn team er een juweel van een pand bij: het Fischerhuis, een vooral sfeervol voormalig notarishuis, waar je je je meteen thuis voelt. Het voert te ver om hier te gaan vertellen wat dit pand zo bijzonder maakt. Als ik u was, zou ik er heengaan. Dat kan tot en met zaterdag 15 december. Je kunt er binnenlopen tussen 11 en 17 uur en je laten onderdompelen in de wereld aan kleur en sfeer en kijken, kijken en niet meer weg willen...wonderschoon is het. Ik laat de eigenaren even aan het woord en citeer daarom uit de kleurrijk uitgevoerde en catalogus dit jaar getiteld ‘Met Stip’. ‘Het huis dat het grootste deel van zijn geschiedenis woon- en familiehuis is geweest en deze sfeer, ook na de ingrijpende verbouwing nog steeds uitstraalt. Een huis, waarin het lijkt of de bewoners op een mooie dag hun collectie schilderijen in een uitbundige bui over alle kamers verdeeld hebben. Een huis, dat door onszelf gemaakt is tot wat het nu is. Zonder tussenkomst van een binnenhuisarchitect is elke vierkante centimeter door ons bedacht en vormgegeven. Meestal ging dat erg snel: een besluit voor de prachtige parketvloer bijvoorbeeld was al genomen voordat de verkoper de kans kreeg ons, na binnenkomst een kop koffie aan te bieden. Tientallen proefpotjes verf werden op verschillende plekken in de kamers, met steeds die andere lichtinval, op muren opgezet. Zo zagen we in één oogopslag of het goed was of helemaal niet. En viel een kleur toch nog tegen, dan ging het helemaal over, net zolang tot onze ideale, gekleurde ruimtes ontstonden, elk met hun eigen sfeer. Wat een feest is het om in dit gebouw de schilderijen op te hangen, de beelden te plaatsen en te constateren dat alles het er even goed doet’.

Simonis & Buunk heeft in Ede iets heel bijzonders ontwikkeld. Een eigen ‘beursvloer’ noemt dit familiebedrijf het. ‘Waarom wij niet aan beurzen deelnemen? Op een beurs worden de sfeer en de manier van zaken doen bepaald door standhouders gezamenlijk, waarbij wij een deel van de eigen identiteit zouden moeten opofferen. Liever steken wij onze energie dan ook in het maken van de uitgebreide catalogi waarom wij al jaren bekend staan en in het organiseren van tentoonstellingen op grote schaal. Enkele malen per jaar de collectie te moeten uitstallen op een paar vierkante meters ‘Heugafelt’ is voor ons geen optie wanneer de thuisbasis ideaal is...’ Simonis & Buunk dus, met stip!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie