Slaags over waterkwaliteit

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

DEN HAAG - Voor de derde keer in ruim een jaar moet de Raad van State tussenbeide komen tussen Stichting Mestverwerking Gelderland en het waterschap Vallei & Eem. Het draait allemaal om de vraag wie ervoor moet zorgen dat de waterkwaliteit binnen de perken blijft.

De gierbewerkingsinstallaties aan de Heetkamperweg in Stroe (gem. Barneveld) en de Kade in Ede verwerken vloeibare kalvermest voor hergebruik. Volgens het waterschap bevat het afvalwater te hoge concentraties stikstof en fosfaat. Hierdoor komt de eigen rioolzuiveringsinstallatie in de problemen.

Beide partijen wezen tijdens de spoedzitting van maandagmiddag met de beschuldigende vinger naar elkaar. Mestverwerking Gelderland beweert dat de ware oorzaak van het probleem bij het waterschap zelf zit. Met name de slibontwatering bij de rioolzuivering in Ede zou de waterkwaliteit parten spelen, evenals het gegeven dat deze rioolzuiveringsinstallatie nu ook afvalwater moet verwerken dat voorheen in Harderwijk gezuiverd werd.

Het waterschap heeft echter geen boodschap aan deze argumenten. Dat het contract met Harderwijk is afgelopen, is voor iedereen een voldongen feit. Bovendien zou Mestverwerking Gelderland op zijn minst medeschuldig zijn, door meer contracten met kalverhouders af te sluiten dan verantwoord is.

Na afloop van een eerdere spoedzitting eind vorig jaar waren beide partijen feitelijk geen stap verder. Eind juni bepaalde de Raad in de bodemprocedure dat een aantal voorschriften niet door de beugel kon. Inhoudelijk is er sindsdien weinig veranderd. Voorzitter Brink vroeg zich dan ook af wat men van deze herhaling van zetten verwachtte, met name wat betreft het punt van de spoedeisendheid: ‘Waarom kunnen we met z’n allen de nieuwe bodemprocedure niet afwachten?’

Mestverwerking Gelderland is vooral bang dat men twee doseerinstallaties in gebruik zal moeten nemen om aan de stikstofnorm te voldoen. Die kosten ongeveer een ton per stuk, nog daargelaten dat men dan tevens een speciale vergunning van de provincie nodig heeft. Bij het waterschap houdt men de waterkwaliteit met argusogen in de gaten. Als Mestverwerking Gelderland haar zin krijgt, komt de kwaliteit van het oppervlaktewater in de gevarenzone. Tenzij het waterschap zelf tegen hoge kosten tegenmaatregelen neemt.

Momenteel staat in Stroe een tijdelijke doseerinstallatie. Brink vroeg zich af of zoiets ook niet in Ede soelaas zou kunnen bieden. Het waterschap denkt van wel, maar Mestverwerking Gelderland voelt daar weinig voor. Mocht er toch een permanente installatie moeten komen, dan is dat allemaal weggegooid geld.

Aangezien beide partijen er opnieuw onderling niet uitkomen, bepaalt de Raad van State binnen enkele weken of Mestverwerking Gelderland tot de afloop van de bodemprocedure wel of niet aan de strengere lozingseisen moet voldoen. (HP)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie