Keramische tableaus en objecten Marieke Bouman

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Marieke Bouman exposeert haar werk tot en met 20 januari in het Tegelmuseum in Otterlo. Ze heeft het afgelopen jaar een tegeltableau van het raadhuis van Ede gemaakt, dat door de gemeente is aangekocht en aan het Nederlands Tegelmuseum in bruikleen is gegeven.

Dit is alleen al een goede aanleiding voor een overzichtstentoonstelling van haar keramische werk in de laatste jaren. Marieke Bouman heeft namelijk in 2001 een ontwerp gemaakt voor het jubileumcadeau van het museum aan de Gemeente Ede. Het ging om een tableau waaraan 31 kunstenaars uit Ede meewerkten door elk een eigen tegel te beschilderen. De Edese kunstenares schrijft hierover: ,,Het blijft niet bij tegels, mijn fascinatie voor klein en steen wordt zodanig aangewakkerd, dat ik me, onder de deskundige en inspirerende leiding van Leendert van de Plas verder verdiep in de mogelijkheden van klei.’’

Sindsdien heeft zij zich grotendeels op de keramiek geworpen. Samen met Leendert van de Plas maakte zij dit voorjaar nog een tegeltableau van de Doesburger molen in Ede. Zij werkt echter ook alleen, waarbij zij een eigen techniek heeft ontwikkeld om tegels in lagen op te bouwen. Bouman werkte vele jaren in het universitair onderwijs in Delft en Wageningen. Daarna volgde zij verschillende cursussen, onder meer aan de Europäische Kunstakademie in Trier.

Zij maakte al langere tijd aquarellen, etsen en werk in gemengde technieken, waarin haar bouwkundige achtergrond duidelijk zichtbaar is, evenals haar liefde voor de kalligrafie. Ook in haar tegels is dit terug te vinden. Marieke Bouman is zelf ook in het museum aanwezig op zaterdag 15, zondag 16 december en Tweede Kerstdag van 13.00 tot 17.00.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie