Bruno Carlier wint Kreeft Consultancy BSV Schaaktoernooi

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Bruno Carlier heeft in Bennekom het tweede Kreeft Consultancy BSV schaaktoernooi gewonnen. De 51-jarige internationale meester scoorde zes punten uit de zeven ronden. Hij won vijf partijen op rij en scoorde in de voorlaatste en de laatste ronde een draw. Genoeg om met een punt voorsprong te eindigen op internationaal meester Willy Hendriks en Dirk van Dooren.

In totaal traden in denksportcentrum De Commanderij, waar de Bennekomse Schaakvereniging BSV het toernooi organiseerde, 56 deelnemers aan. Daaronder helaas slechts één schaakster, te weten Kristie Bemmelmans. Zij scoorde twee punten in groep C en won onder meer van Hans de Bruin uit het verre Sint Annaparochie. Dat laatste geeft al aan dat de deelnemers uit alle windstreken afkomstig waren.

Veel schaaksfeer kon worden geproefd bij deze tweede editie van het Kreeft Consultancy BSV Schaaktoernooi. Er werd op de borden fel gestreden tijdens de partijen met een bedenktijd van 18 minuten per speler en een toevoeging van 5 seconden per zet. Dat laatste werkte vooral in de tijdnood, waarin bij een gewonnen eindspel de verliezende partij niet de tegenstander door de klok kon jagen. Ondanks de felheid behoefden de wedstrijdleiders Martien Smit en Mark van Lelieveld nergens in te grijpen. Wel leek even de start te worden vertraagd door de gloednieuwe maar wel haperende printer. Toen het eenmaal draaide ging alles op rolletje. Het tijdschema werd gemakkelijk gehaald. Het werd dan ook een heel fijne schaakdag.

Carlier kwam, overzag en won redelijk op zijn sloffen het toernooi. Na twee ronden waren er zes spelers met 2 uit 2. In de derde ronde was er al een schifting, nadat in ronde twee Willy Hendriks had verloren van Sebastiaan Smits. Plaatselijk favoriet Hotze Tette Hofstra ging in die derde ronde onderuit tegen Dirk van Dooren. Ook Jan Selten moest even afhaken. Hij verloor van Carlier, terwijl Roi Miedema en Sebastiaan Smits tot remise kwamen. Carlier wees in de vierde ronde via een paardvork met damewinst snel concurrent Van Dooren terug. Zonder verdere fouten stond toen zijn toernooizege al wel vast. Met de winst op Miedema, een vluchtremise tegen Tim Benning en in de slotronde een puntdeling tegen Erik van den Dikkenberg, werd de eerste prijs gedecideerd binnengehaald.

Met een rating van 2404 was Carlier, die competitie speelt in Duinkerken, Brussel en Rotterdam, op papier de sterkste speler. Hendriks volgde met een rating van 2393, terwijl Van Dooren en Miedema met een rating van respectievelijk 2279 en 2264 zeker ook bij de sterkste spelers behoorde. En dat kwam er in de eindstand ook wel uit. Hendriks werd tweede en Van Dooren derde. Zij scoorden evenals Jan Selten, Veenendaler Erik van de Dikkenberg en Tim Benning vijf punten. Roi Miedema werd slechts achtste, terwijl ook de prestatie van Hotze Tette Hofstra tegen viel. Beiden kwamen tot een score van vier punten. Uit de regio deden ook Jef Verwoert met vier punten en Martijn Pauw met 3,5 punt het goed. Teunis Bunt opende met drie zeges uit vier partijen sterk, maar verloor vervolgens drie keer op rij.

Groep B werd gewonnen door Koen Maassen van de Brink met zes punten. Hij stond alleen een remise toe aan Hans van de Weteringh en in de slotronde aan Roland Robinson, die daardoor genoegen moest nemen met de tweede plaats. Jacco Vermeulen eindigde als derde met vijf punten, een score die ook Dick van de Klis neerzette. Van de plaatselijke coryfeeën eindigde Rinus van der Molen, samen met Cock Struijk en Klaus Bodlaender met vier punten op een gedeelde zevende plaats. Overigens leverde groep C, die samen was gevoegd met groep B, ook gedeelde winnaars op, te weten: Klaus Bodlaender (oudste deelnemers) en Jesse Bassant (jongste deelnemer). In de hoofdgroep gingen de ratingprijzen naar Benjamin Smits (met vier punten 24ste) en Jeroen Franssen (met vier punten 21ste).

Zeker is dat volgend jaar begin december het derde Kreeft Consultancy BSV Schaaktoernooi wordt gehouden in Bennekom.

Eindstand groep A op kop

1. Bruno Carlier 6 pnt; 2. Willy Hendriks 5; 3. Dirk van Dooren 5; 4. Tim Benning 5; 5. Jan Selten 5, 6. Erik van den Dikkenberg 5; 7. Sebastiaan Smits 4,5; 8. Roi Miedema 4; 9. Bart Dekker 4; 10. Hotze Tette Hofstra 4, 11. Jef Verwoert 4; 12. Jeroen Fransen 4; 13. Benjamin Smits 4.

Eindstand op kop groep B:

1. Koen Maassen van de Brink 6 pnt; 2. Roland Robinson 5,5; 3. Jacco Vermeulen 5; 4. Dick van de Klis 5; 5. Hans van de Weteringh 4,5; 6. Adrie Schoorl 4,5; 7. Robin Bakkerus 4; 8. Rinus van der Molen 4; 9. Patrick Waardenburg 4; 10. Cock Struijk 4; 11. Klaus Bodlaender 4; 12. Jesse Bassant 4.

Foto's

* Bruno Carlier (rechts boven) start met zijn laatste partij tegen Erik van den Dikkenberg.

* Het schakersvolk maakte er in De Commanderij een mooie dag van.

* Klaus Bodlaender (82) was de oudste deelnemer en won groep C samen met de jongste speler: Jesse Bassant.

* De enige schaakster Kristie Bemmelmans ontmoette in de slotronde René Bakker.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie