OM eist in hoger beroep celstraf voor stenengooier trein

13 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Een 21-jarige man wilde in Ede in een niet al te nuchtere bui iets ‘gaan slopen’. Eerst wilde hij een ruit van een school ingooien, maar uiteindelijk keilde de vernieler een baksteen door het ruit van een passerende trein. Een jong meisje dat in een coupé zat raakte gewond.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de verdachte 3,5 maanden cel en daarnaast nog eens vier maanden gevangenis voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel van de straf heeft de 21-jarige, die momenteel in Zwolle woont, inmiddels al uitgezeten.

De man zat in augustus 2005 met enkele vrienden in de buurt van een middelbare school te blowen en te drinken. In een ‘opgefokte sfeer’ liep de 21-jarige liep met een baksteen in de hand naar een spoorwegovergang, waar juist een trein voorbijkwam. Het projectiel vloog dwars door een ruit en raakte een meisje. Het kind liep letsel op door rondvliegende glassplinters.

De rechtbank veroordeelde de Zwollenaar tot een boete van 750 euro, omdat die alleen de vernieling van de ruit bewezen achtte. Maar het Openbaar Ministerie had een veel zwaardere straf geëist omdat de 21-jarige zich ook schuldig zou hebben gemaakt aan poging tot zware mishandeling en het in gevaar brengen van het spoorwegverkeer. Om die reden ging justitie in hoger beroep.

Tijdens de zitting van het hof ontkende de verdachte bewust de trein te hebben willen raken. Hij zou hem niet eens hebben gezien. ,,Ik wilde de steen zo ver mogelijk gooien, maar ik wist niet dat er een trein aankwam’’, verdedigde de man zich. Eerder stelde de man dat hij wel degelijk het voertuig in de verte zag naderen, maar trok die verklaring later weer in.

Het Openbaar Ministerie geloofde niet in de onschuld van de Zwollenaar. De aanklager: ,,Het is een bewuste worp geweest. Meneer heeft bovendien op de koop toegenomen dat er iemand zou worden geraakt."

Uitspraak: 21 december.

(APA)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie