,,Doe geen domme dingen”

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

Volgens Netelenbos worden de risico’s van vuurwerk onderschat. Het vuurwerkteam van de politie is druk in de weer en heeft al heel wat illegaal vuurwerk opgespoord. ,,De politie krijgt veel tips. Iedereen is alert.” De politieacademie kwam kortgeleden met het rapport ‘zo rustig was het niet’ over Oud en Nieuw. Daarin staat dat er jarenlang een acceptatie is geweest over wat er met Oud en Nieuw gebeurde. Er werd dan meestal door de politie gezegd ‘het was relatief rustig’. In het rapport staat dat dat standpunt niet normaal is.

Met alle soorten van vuurwerk voorzichtig zijn EDE - Nog steeds wordt naarstig gespeurd naar illegaal vuurwerk in de gemeente. ,,We vragen de burgers mee op te letten”, zegt burgemeester Tineke Netelenbos. ,,Mij valt toch wel op dat mensen zeggen ‘ja, burgemeester, maar dat illegale vuurwerk doen wij toch altijd hè’. Zij hebben zoiets van het gaat toch altijd goed. Het is buitengewoon onverstandig van die mensen om zo te denken.”

door Jan de Boer

Iedere Edenaar krijgt binnenkort een brochure van de gemeente over vuurwerk in de brievenbus. ,,Let op, doe geen domme dingen, kom heelhuids door de Oud en Nieuw viering heen”, is het motto van Netelenbos, die aan alle Edese scholen informatiemateriaal heeft verstrekt.

Dat Oud en Nieuw een uitlaadklep is, begrijpt Netelenbos. ,,Tenminste als we geen risico’s nemen. Ook als mensen siervuurwerk kopen bij de reguliere handel, moet je nog altijd voorzichtig zijn. Maar dan weet je dat het risico calculeerbaar is. Als je illegaal vuurwerk koopt en zwaar vuurwerk en professioneel vuurwerk gebruikt, is dat gevaarlijk.”

Netelenbos roept de Edenaren op voorzichtig te zijn met vuurwerk. ,,Het vuurwerk moet worden gekocht bij de acht handelaren, die in de gemeente Ede vuurwerk mogen verkopen.” De burgemeester vindt het niet terecht, dat die handelaren wel eens klagen over alle voorzieningen die zij moeten treffen om vuurwerk te verkopen. ,,Die regels zijn door schade en schande ontstaan.”

Edenaren moeten geen vuurwerk thuis huis opslaan. ,,Een handelaar moet een sprinklerinstallatie hebben. Iedereen heeft die regels. In Enschede zagen we wat er gebeurt als die regels niet worden gehanteerd. Een hele woonwijk, die tegen de vlakte ging, had niemand voor mogelijk gehouden.” Mensen moeten alleen verantwoord vuurwerk gebruiken, vindt de burgermoeder. ,,Straks goed opletten als je het vuurwerk afsteekt. Ik zou graag zien dat Edenaren gezond en wel het oudejaarsfestijn doorkomen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie