D66 tegen benoeming Cees van der Knaap

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - De fractie van D66 Ede is het niet eens met de benoeming van Cees van der Knaap tot burgemeester van Ede. ,,Wij vinden dat Ede recht heeft op een betrouwbare, integere en eerlijke burgemeester. Van der Knaap voldoet hier niet aan”, stelt fractievoorzitter Marcèl van Dalen.

De vertrouwenscommissie van de Edese gemeenteraad vond Cees van der Knaap de meeste geschikte kandidaat voor het burgemeesterschap. Nadat de raad deze voorkeur overnam, werd de afgelopen dinsdag afgetreden staatssecretaris Van der Knaap door het kabinet benoemd. Van die vertrouwenscommissie maakte Marcèl van Dalen overigens geen deel uit. Hij wilde wel. Alleen de andere politieke partijen wilden de D66’er er niet bij hebben.

Vragen van Van Dalen over het ‘taxivervoer’ van Netelenbos waren de bekende druppel. ,,Het besluit van de gemeenteraad van Ede om D66 buiten de vertrouwenscommissie voor de keuze van een burgemeester te houden dwong ons achteraf de geschiktheid van de heer Van der Knaap voor deze functie te onderzoeken”, stelt Van Dalen.

Als verantwoordelijke bewindsman rondde Van der Knaap in 2002 na een jarenlange strijd de zaak van defensiemedewerker Rob Ovaa, munitiespecialist, die op 14 september 1984 om het leven kwam bij een test met een mortiermijn, af. Fred Spijkers, bedrijfsmaatschappelijk werker van Defensie, kreeg de opdracht Ovaa’s weduwe mee te delen dat het tragische ongeval te wijten was aan ondeskundig handelen van haar man. Dat deed Spijkers niet.

Tijdens het onderzoek van D66 kwam volgens Van Dalen aan het licht dat de door Van der Knaap als staatssecretaris van Defensie op 29 november 2002 ondertekende vaststellingsovereenkomst ‘Spijkers versus de Staat’ niet goed wordt afgehandeld. Bert Komdeur, voorzitter van de Edese vertrouwenscommissie, wenst hierover geen commentaar te geven. Marcèl van Dalen zegt over deze zaak contact te hebben gehad met Van der Knaap. ,,Hij heeft mij verzekerd dat hij deze overeenkomst geheel heeft uitgevoerd. De feiten ondersteunen deze uitspraak volgens mij niet.”

Marcèl van Dalen concludeert, dat Van der Knaap zich vooral heeft ingespannen het gehele archief Fred Spijkers ontoegankelijk te maken. Sascha Louwhoff, woordvoerster van Van der Knaap, zegt dat Defensie heeft erkend, dat het een vervelende zaak is geweest. Inhoudelijk wil zij niet reageren. ,,In de vaststellingsovereenkomst is vastgelegd dat de partijen niet naar derden of de media reageren”, stelt Louwhoff, volgens wie de Nationale Ombudsman na een onderzoek concludeerde dat Van der Knaap de zaak Spijkers naar behoren heeft afgewikkeld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie