‘Opleidingen nieuwe stijl’ bij Irene

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Showband Irene gaat aan de slag met ‘opleidingen nieuwe stijl’. Daar wil Irene al in de maand januari mee beginnen, zegt voorzitter Fred Kerkkamp. ,,Het nieuwe is dat de opleidingen korter, intensiever en over het hele showbandscala zullen zijn. Ook zullen we exercities veel serieuzer gaan meenemen in het vroeger opleidingstraject.”

door Jan de Boer

De opleiding van showband Irene bestaat uit vier fases. Allereerst de basisgroep. Dan de leerlingengroep, de kinderen die al wel op een instrument spelen, maar nog niet in de band. Daarna de jeugdshowband en de showband. ,,In de opleidingen nieuwe stijl gaat met name iets in de eerste twee fasen veranderen”, legt Kerkkamp samen met Maurits Hazeleger uit. ,,De basisgroepopleiding verkorten we van twee naar één jaar. De kinderen kunnen daardoor sneller op een instrument spelen. Daarna krijg je standaard, afhankelijk van het talent van het kind, een opleiding van twee jaar op een instrument.”

Tot nog toe werd er in die tweede fase maar matig aandacht geschonken aan exercities. ,,Dat wordt nu heel structureel. Aan het eind van de examenperiode willen we geen mensen laten zakken. Daarom gaan we veel meer investeren in het voortraject. Dan krijg je minder teleurstellingen. Al vrij vroeg inzicht heb je inzicht of het gaat lukken of niet. En kun je daarop eventueel het examenmoment afstemmen.”

Voor de derde fase heeft Irene twee muzikale instructeurs, René Alkema (scherp koper) en Pieter Kusters (zwaar koper) aangesteld. ,,Met hen willen wij het hele muzikale niveau verhogen. Dat is belangrijk, ja. Maar je moet het wel kunnen betalen.” Ook een verandering is dat kinderen aan het eind van de basisgroep en de tweede fase een diploma krijgen.

In de showband zelf is niet veel gewijzigd anders dan dat Alkema en Kusters daar ook les geven. Voor het slagwerk binnen Irene is nog altijd Ed van Kommen verantwoordelijk. ,,Daar zijn we heel tevreden mee. Irene heeft een eigen stijl. Dat is niet iets wat een slagwerkinstructeur zo maar overneemt. In de loop der tijd heeft Ed bewezen dat hij dat wel kan.”

De ‘opleiding nieuwe stijl’ was nodig. ,,We merkten dat - voordat de kinderen naar de jeugdshowband instroomden - het traject lang kon zijn. En dat er daardoor nog wel eens uitstroom kon zijn, omdat men het saai vond. Ook was er minder een verenigingsgevoel, omdat de lessen individueel werden gegeven. De instrumentlessen zijn nog wel individueel, maar daarnaast wordt er in de tweede fase samen gespeeld. Daar is ook het Irene ensemble uit ontstaan.”

Irene moet hard werken om kinderen ‘binnen’ De Kei te krijgen. ,,We zijn een aantrekkelijk alternatief voor de muziekschool. De contributie voor de basisgroep is met ingang van 1 januari negen euro in de maand.” Maurits Hazeleger vult aan: ,,Het is de onbekendheid in Ede, dat er bij Irene opleidingen worden gegeven. Negentig procent van de Edenaren kent wel Irene. Maar weten niet dat je bij Irene ook een instrument kan leren bespelen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie