Schakers Bennekom behouden kans op promotie

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Door met 5,5-2,5 te winnen van concurrent ASV 4, heeft het eerste team van de Bennekomse Schaakvereniging BSV, de kans op promotie naar de landelijke competitie behouden. De score viel wat hoog uit, maar op basis van de doortastendheid van Bennekom was het een verdiende zege.

De kampioen en de nummer twee maken dit seizoen vanuit de promotieklasse OSBO de stap naar de landelijke competitie. Koploper is na de vijfde ronde Meppel, dat alle wedstrijden won. Het Kasteel uit Wychen staat tweede en heeft acht punten. Wageningen 2 bezet de derde plaats met zeven punten en Bennekom staat door de zege op ASV 4 met zes punten op de vierde plaats. Het team van captain Hotze Tette Hofstra ontmoet nog de betrekkelijke laagvliegers PSV-DoDo en Zutphen, maar ook staan Meppel en Het Kasteel op het programma. Beide laatst genoemde clubs komen de gehele top nog tegen. Bennekom, dat op 9 februari thuis tegenstander is van PSV DoDo, moet bijna zeker alle wedstrijden winnen om promotie veilig te stellen.

Het duel in Arnhem, waar vier teams van ASV tegelijk thuis speelden, begon vrij tam met een remise aan het eerste bord. Pascal Losekoot en Mark van Lelieveld (Bennekom) ondervroegen elkaar maar kort om daarna de handen te schudden. Daarna duurde het bijna tot het eerste vier uur vol was, voordat de volgende beslissingen vielen. Eerst verloor bij ASV Erika Belle op tijd van Hotze Tette Hofstra. Na een goed gespeelde opening leek Belle kansen te krijgen. Een onnauwkeurigheid bracht de sterke Hofstra terug in de partij en in een ingewikkelde stelling kwam de 40e zet van Belle niet.

Na deze tegenvaller ging het ook bij het duel van de routiniers mis voor ASV. Siert Huizinga zag een goede partij niet beloond worden. Een misrekening gaf aan BSV-er Jan Wouters de kans op een aanval op de dame, met als extra dreiging ook nog mat achter de paaltjes. Dameverlies maakte een eind aan dit mooie gevecht. De interessantste partij van de middag speelden ASV-er Jochem Woestenburg en Teunis Bunt. De Bennekommer koos de aanval, maar door een kwaliteit te geven, kreeg de invaller aan Arnhemse kant met mooi stukkenspel tegenkansen. In de tijdnoodfase werd het zo ingewikkeld, dat de vrede werd getekend.

Bennekom drukte door. Jan Knuiman was bij ASV niet goed uit de opening gekomen. Een fraai stukoffer van Martijn Pauw bracht hem verder in het nauw. Knuiman gaf het materiaal terug om los te komen, maar het eindspel dat volgde was totaal verloren. Op 1-4 volgden nog slechts remises. Arnhemmer Anne Paul Taal had tegen Eddy de Beule steeds het betere van het spel. De Bennekommer verdedigde echter nauwkeurig genoeg om de remisehaven te bereiken. Murat Duman had namens ASV tegen Chris van Oosterwijk nooit echte kansen. Een afwikkeling naar het pionneneindspel leek verlies op te leveren, maar net voor de tijdcontrole werd voor remise gekozen. Gerben Hendriks kreeg te weinig tegen Bennekommer Peter van Hoorn. In de opening won Hendriks een kwaliteit en de winst leek aanstaande. Na lange strijd moest de ASV-er met twee torens tegen de dame nog opletten om zelfs de remise niet prijs te geven.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie