De Vries gooit Boom uit de beker bij De Cirkel

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Het was dinsdagavond een allegaartje bij schaakvereniging de Cirkel. Op het programma stonden naast de OSBO wedstrijden van het tweede en derde, een aantal beker- en competitiewedstrijden op het programma. In de bekerstrijd zorgde Wim Bomhof voor een verrassing. Floris Busscher - niet de minste schaker bij de Cirkel - moest in de barrage voor Bomhof buigen.

De loting kende een bizarre uitkomst. Uit de hoge hoed werden de partijen Boom tegen De Vries en Rood contra Pronk getoverd. Spelers die in de finale niet zouden misstaan. De Vries had zich goed voorbereid. In de eerste partij bood De Vries een pion aan, die verrassend door Harold Boom werd geweigerd. De Vries kreeg desondanks een pracht aanval. De winst werd technisch verzilverd. De revanche partij leek een kopie van het eerste duel. De rollen waren echter verwisseld. Boom stak een pion in de stelling, die wel werd geaccepteerd. De Vries had de zaak goed getaxeerd. Na spannend spel bleek de aanvalspoging van Boom onvoldoende. Carel de Vries bekert door.

Zoon Jim Pronk was er niet gerust op. ,,Mijn vader is niet in vorm.'' Hij doelde op de interne competitie. Maar bekerwedstrijden hebben eigen wetten. In de eerste partij kwam Tom Pronk beter uit de opening, dan zijn tegenstander Martien Rood. Het voordeel werd uitgebreid. Na pionverlies zag Rood zijn stelling instorten. Hij moest ook in de tweede partij ervaren, dat Pronk sterk opende. In het middenspel kreeg Rood beter tegenspel. Rood die Pronk in stevige tijdnood zag komen, wist de winstweg niet te vinden. Hij moest in remise en dus uitschakeling berusten.

Bomhof en Busscher maakten er een spektakel van. Floris Busscher wist in de eerste partij geheel in stijl Bomhof 'mat' te zetten. Wim Bomhof was getergd en zorgde in de tweede partij voor de ommekeer. Barrage partijen moesten de beslissing brengen. Na drie snelschaakpotjes, waar de spetters vanaf vlogen, wist Bomhof de sterke Busscher te verslaan.

competitiepartij

Van der Niet en De Feijter haalden een competitiepartij in. De Feijter koos voor de Scandinavische verdediging. In ras tempo verdwenen twee paarden, en vier centrum pionnen van het bord. Dat maakte de zaak wel overzichtelijk. In een toreneindspel wist Van der Niet zijn oprukkende pionnen met een toren aanval te ondersteunen. De Feijter wist geen barrière te ontdekken. De zege van Van der Niet kwam niet meer in gevaar.

In de OSBO competitie leden het tweede en derde team de derde nederlaag op rij. Toren 6 won met 4-2 van Cirkel 2. Rhenen 1 was zelfs met 5-1 de baas over Cirkel drie.

Resterende beker uitslagen: Van Swieten - Janssen 3-2 na barrage en Van der Weteringh - Teunissen 2-0.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond ( rookvrij ) vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal.

De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Dick Wenning, telefoon (0318) 652845 of dinsdags in de speelzaal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie