Nieuwe paddenpoelen op Enkaterrein

21 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - In de nabijheid van de huidige paddenpoelen op het voormalige Enkaterrein worden nieuwe poelen aangelegd. De voormalig eigenaar van het terrein, Acordis, was in november begonnen met het leegpompen, zonder dat er al vervangende poelen waren. Dat is toen stopgezet, nadat de Paddenwerkgroep Hora Est hun zorg hierover had uitgesproken.

Op het voormalige Enkaterrein komt een nieuwbouwwijk, Ede-Oost. De Enkafabriek sloot geruime tijd geleden haar deuren. In de periode na de sluiting heeft een paddenpopulatie zich de aanwezige waterbassins eigen gemaakt. Dit betekent dat zij in de paringstijd deze bassins opzoeken vanuit het nabij gelegen Horapark. Deze bassins, van oorsprong voor bluswater, fungeren dus nu in feite als paddenpoelen.

Acordis moet de grond saneren, voordat er woningbouw kan plaatsvinden. Zij gaan er nu ook voor zorgen dat de nieuwe poelen er komen. In het kader van de flora- en faunawet moeten de bassins gecompenseerd worden voor de watervleesmuis en heikikker. Daarnaast geldt een zorgplicht voor de aanwezige padden. Het is belangrijk dat de nieuwe poelen in de buurt van de bassins komen, omdat padden erg honkvast zijn. Op kosten van Acordis worden twee nieuwe poelen aangelegd. De padden kunnen hier na hun winterslaap terecht. De poelen zullen een groen en landschappelijk fraai karakter krijgen, passend bij hun omgeving.

Snel

Naar verwachting komen de padden in februari uit hun winterslaap en zullen zij, zoals elk jaar, op pad gaan richting poelen. Dit betekent dat snel gewerkt moet worden, om de nieuwe poelen op tijd klaar te hebben. Daarom moet snel gewerkt worden, uiteraard na het verkrijgen van de benodigde aanleg- en kapvergunning. Ook moet het ministerie van LNV, in het kader van de flora- en faunawet, akkoord gaan met deze oplossing. In de tussentijd blijven de oude poelen intact.

Werkgroep

De paddenwerkgroep Hora Est is inmiddels geïnformeerd over de plannen en zal ook bij de komende periode betrokken worden bij de ontwikkeling van de nieuwe poelen. De paddenpopulatie op het Enkaterrein is 10.000 en dat is de grootste van Nederland.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie