Marcèl van Dalen luis in Edese pels

24 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Een politieke terugblik in 2007. Marcèl van Dalen gaat onverstoorbaar zijn eigen gang. Waar je de fractievoorzitter van D66 evenmin op kunt betrappen is, dat hij geen werklust heeft. Hij zorgt voor veel werkgelegenheid op het Edese gemeentehuis.

Tenminste dat zeggen de wethouders en de ambtenaren. Zelf ziet hij het niet zo. ,,Denk je dat er iemand ontslagen wordt als ik minder vragen zou stellen?” Vragen van Van Dalen, die hij stelde over het ‘taxivervoer’ van burgemeester Tineke Netelenbos, betekenden de rode kaart voor Marcèl. Marcèl zou Marcèl niet zijn, door ‘gewoon’ op de ingeslagen weg verder te gaan. ‘Ik niet in de vertrouwenscommissie, dan start ik zelf wel een onderzoek naar de komende burgemeester Cees van der Knaap’.

,,Open, eerlijk, onafhankelijk”

De Edese politiek was niet blij met dit onderzoek. Ook niet met zijn standpunt over bijvoorbeeld Kernhem, Het Nieuwe Landgoed en de spoorzone. Van Dalen is een eenling. De luis in de pels van de Edese politiek. Hij heeft een bijzondere positie. ,,Nee, ik heb niet veel vrienden in de gemeenteraad. Dat wil ik ook niet. Ik wil een volledig onafhankelijke positie hebben. Dat is het grote voordeel van een kleine partij. Wij hoeven geen wethouders te leveren in 2010. We hoeven niet te zorgen dat we macht houden. En kunnen open, eerlijk en onafhankelijk opereren.”

Van Dalen vindt zelf dat hij constructief meedenkt en ook vanuit het belang van Ede handelt.

,,De jeugdraad bijvoorbeeld? Een idee van Marcèl van Dalen. Bestemmingsplan Buitengebied is verbeterd door een initiatiefvoorstel van SGP en D66. Dierenwelzijn komt eigenlijk van mij vandaan. Daar zijn anderen mee weggelopen. De lange termijn planning komt bij mij vandaan. Natuurlijk doe ik veel in procedures. Want als je het inhoudelijk niet kunt winnen, omdat je grote machtspartijen tegenover je hebt, moet je het zoeken in procedures.”

Als er wettelijk iets verkeerd is, bijvoorbeeld over aanbesteding, dan gaat Van Dalen op die procedures zitten. ,,Een klacht van mij over het feit dat Het Nieuwe Landgoed niet Europees is aanbesteed, is geaccepteerd door de Europese Commissie. Die klacht wordt momenteel onderzocht. Dat is heel ernstig. De vorige keer dat een klacht van mij in behandeling werd genomen, ging het over het masterscreen in Ede-Zuid en werd de gemeente Ede in gebreke gesteld.”

,,Als schaapjes”

Vanaf het begin geloofde Van Dalen niet, dat er veertig miljoen klaar ligt voor het verdiepte spoor. Waarom de anderen niet luisteren? ,,Omdat zij als schaapjes achter het college aanlopen. Dat is politiek. Misschien wil iemand wel in 2010 zelf wethouder worden. Dan is het strikt verboden een eigen mening te hebben. Ik denk dat de hel losbreekt als je bij de ChristenUnie of de VVD tegen je wethouder ingaat. Waarom de oppositie desondanks voor het verdiepte spoor is? GroenLinks/PE is een fantastisch voorbeeld, die partij wil in 2010 vast een wethouder leveren. Als wij twee zetels krijgen of de ene zetel behouden, is dat al een fantastisch resultaat.” Van het strijden, wordt Van Dalen niet moe. ,, Zelf ben ik daar wel eens verbaasd over. Ik vind het gewoon hartstikke leuk. Mijn vrouw zegt dat ik over maar drie onderwerpen praat. Dat we over een paar jaar een huis willen kopen in Zuid-Italië, over nieuwe auto’s en over politiek. Ook over muziek, ja. Maar dat is zo vanzelfsprekend. Ik had een apart vak. Nu zit ik bij allerlei gemeenten. En weet ik natuurlijk goed wat er allemaal speelt.

,,Geen ombudsman”

Marcèl van Dalen is buitengewoon gemotiveerd. ,,Ik denk dat ik ook gelijk krijg met Het Nieuwe Landgoed.” Veel mensen zouden wel eens kunnen denken, die Van Dalen doet alles in z’n eentje. ,,Dat is niet waar natuurlijk. Je hebt een verantwoordelijkheid naar je kiezers toe. De mensen, die bewust op D66 hebben gestemd, volgen mij. Binnen D66 zeggen wij iedere stem is één stem. Steeds meer mensen bellen me tegenwoordig op. Ook mensen in het buitengebied vragen of ik iets kan doen. Natuurlijk ben ik geen ombudsman.”Een groot voordeel van een kleine partij is volgens hem ook, dat je veel meer handelend kunt optreden. ,,We zijn buitengewoon snel binnen de fractie. En mailen alles naar elkaar. En daarom kun je gelijk op de actualiteit inspelen. Dat win ik altijd van iedereen. Ook omdat ik via mijn werk ook zoveel informatie tot mijn beschikking heb.”

door Jan de Boer EDE - Marcèl van Dalen, fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad. Je kunt alles over de 58-jarige Edenaar zeggen. Een grijze muis is hij niet. Mocht de Edese politiek een verkiezing houden over de populairste Edese politicus, eindigt Van Dalen niet hoog. De D66’er maakte het volgens zijn collega’s in 2007 zo bont, dat er voor hem geen plaats was in de vertrouwenscommissie voor de nieuwe burgemeester.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie