,,U staat naast mij in de Gouden Gids”

24 december 2007 om 00:00 Nieuws

Teveel parkeeroverlast, teveel geluid. Maximaal drie weken mocht. Dat was voor ‘Friends on Ice’ geen haalbare kaart, en gooide de schaatsen in het vet. Uitstel van een jaar, maar wellicht voorgoed verloren voor Ede.

Guus Wijnsouw is een geboren en getogen Edenaar. HTS Bouwkunde is zijn achtergrond. ,,Dat liep vooral fantastisch in de jaren tachtig”, grijnst de eind veertiger. ,,Bij een isolatiebedrijf werkte ik toen. Een ware isolatiehoos. De subsidies op dat gebied konden niet op, maar later kwamen er banen op de tocht te staan. Daarna begon het organiseren eigenlijk. Dingetjes bij scouting, zoals een kamp voor 8.000 kinderen, en bij De Harmonie.”

,,En als vrijwilliger de opening van de Heideweek. Maar ja, toen ik ‘Wings Events’ begon, ging de stichting in zee met ‘Ludique’. Toch heb ik, met een onderbreking, eigenlijk vanaf het begin de opening mogen doen. Buiten Ede deed ik onder meer de Havendagen in Terneuzen. Daardoor heb ik ook het feest na de officiële opening van de Scheldetunnel verzorgd. Leuke tijd. ,,Iemand belde me ‘n keer met de opmerking: ‘U staat naast mij in de Gouden Gids’. Ik mocht even later een personeelsuitje naar Wenen organiseren.”

,,Draagvlak, toch?”

,,Maar ik werk ook bijzonder graag in Ede, hoor”, stapt Wijnsouw naar een andere toon. ,,Daarom is het zo jammer wat er hier gebeurt. Op 7 mei hebben we 2006 geëvalueerd. Er waren ongeveer vijf klachten binnengekomen. Unanieme conclusie: 24 uur per dag een aanspreekpunt; de druk op de wijk ten aanzien van parkeren is groot; geluidsoverlast. De gemeente heeft de standpunten op papier gezet, maar er vervolgens niets mee gedaan. Terwijl men het toch ‘zo’n mooi project’ vond. Goed, door de stichting is al in januari 2007 subsidie aangevraagd, en is er constant geweest met wethouder Van Zuilen. Hij verwachtte dat het wel zou lukken. Er is dan kennelijk draagvlak, toch? Op 25 september volgde een telefoontje van de gemeente dat er een bericht uit zou gaan. Inhoud: geen subsidie en slechts voor drie weken ‘Friends on Ice’. Ik neem het de wethouder persoonlijk kwalijk dat dit project niet door kon gaan.”

,,Na tal van gesprekken restte de stichting niet anders dan het evenement af te blazen, maar er is nooit een officiële afwijzing geweest”, berust Guus Wijnsouw. ,,Het evenementenbeleid in Ede is niet goed. Ik heb gemerkt dat de ‘know how’ ontbreekt. Zo wilde ik voor de ondernemers op de Markt tijdens de Heidemarkt kraampjes plaatsen. Die hebben de laatste jaren een moeilijke tijd gehad. Ik vroeg een vergunning aan. Algemene Zaken belde me dat er eerst toestemming moest zijn de VVV. Ik belde, géén toestemming. Maar laten we wel wezen, de gemeente moet dat regelen, niet ik.”

Misverstanden

,,En dan het aanvragen van een vergunning via internet. Dat gaat perfect! Maar de manier van reageren is een drama. Daarnaast had ik eens een draaiboek, met alle details, gemaakt voor Politie, Brandweer en Toezicht. Ik heb ze op de hoogte gesteld. Men vond het prima. Maar ik word vervolgens wel door de gemeente op de vingers getikt. Het moest allemaal via hen lopen. En binnen zes weken zal gereageerd worden. Dat werkt niet. Het komt voor dat het evenement alweer achter de rug is. En dan de misverstanden; oude tekeningen, oude situaties. Zo zijn er talloze voorbeelden. We willen straks graag eens met Van der Knaap praten. Het is op deze wijze niet werkbaar. Alle partijen willen een goed evenement. De gemeente, commercie en inwoner. Maar ik wil wel de ruimte hebben om de inwoner dan óók iets te bieden. Daar geniet ik het meest van.”

Geen ijsbaan in het Openluchttheater dus dit jaar. Tijd voor andere dingen? ,,Natuurlijk”, veert Wijnsouw op. ,,’Friends on Ice’ betekende ook in totaal tien weken dagen van veertien uur maken. Dus naar de Kerstmarkt in Düsseldorf bijvoorbeeld, skiën in Winterberg, de WK Sprint in Heerenveen. En de kerstboom staat er dit jaar ook eerder dan Eerste Kerstdag. Maar daarna hoop ik ook dat we er voor december 2008 uit komen. Ik woon bijna vijftig jaar in Ede. Dit evenement hoort bij het Openluchttheater. Het is ook jammer voor de grote groep vrijwilligers. We waren er met z’n allen tróts op dat Ede zoiets had.”

door Henny Jansen EDE - ,,Het is toch zonde dat Ede 18.000 kinderen in de kou laat staan. Natuurlijk, we hebben nu even profijt van de natuur. Maar zes weken schaatsen in Ede, op een zeer gezellige baan. Dat is toch uniek? Dit beleid raakt kant noch wal”, zegt Guus Wijnsouw, namens organisatiebureau Wings Events betrokken bij ‘Friends on Ice’. Een groot succes, maar het college van burgemeester en wethouders floot de stichting terug.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie