Geslaagden inburgering krijgen premie

24 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE- Nieuwkomers die op tijd voor hun inburgeringexamen slagen, krijgen van de gemeente Ede een premie ter hoogte van de eigen bijdrage die zij aan de inburgeringcursus moeten betalen. Het resultaat is dat voor deze mensen de inburgeringcursus per saldo geen geld kost.

De nieuwe Wet inburgering (Wi) is vanaf januari 2007 ingegaan. Deze wet is er voor mensen die géén Nederlands paspoort hebben en niet afkomstig uit de EU, de Nederlandse taal nog niet goed spreken en nog niet genoeg weten van ons land. In de wet staat dat deze mensen de Nederlandse taal moeten leren en moeten weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. We noemen dat inburgeren. Mensen die moeten inburgeren, zijn inburgeringsplichtig. Door het behalen van een examen laten zij zien dat ze zijn ingeburgerd.

Als iemand inburgeringsplichtig is, kan die zich het beste met een inburgeringcursus voorbereiden voor het examen. In principe krijgt iedere inburgeringplichtige van gemeente Ede zo’n cursus aangeboden. Dan dient wel daarvoor een eigen bijdrage te worden betaald van € 270 euro. Overigens is het niet verplicht deze cursus te doen, behalve als iemand een Wwb-uitkering heeft. Het is wettelijk verplicht het inburgeringexamen te behalen.

Gemeente Ede heeft nu besloten inburgeringsplichtigen die een eigen bijdrage moeten betalen een premie te geven van 270 euro, als zij tijdig slagen voor het inburgeringexamen. In dat geval behoeft iemand het bedrag van de eigen bijdrage dus feitelijk niet te betalen. Als diegene het inburgeringexamen niet (tijdig) behaalt, dient de eigen bijdrage aan de gemeente alsnog betaald te worden.

De wet stelt vast hoe lang iemand de tijd heeft het inburgeringexamen te behalen. Voor nieuwkomers geldt dat ze vanaf het moment dat ze in Ede komen wonen, binnen 3,5 jaar het examen dienen te behalen. Voor oudkomers geldt nu nog dat dit binnen 5 jaar dient te gebeuren, vanaf het moment dat de gemeente dit via een beschikking vaststelt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie