Justitie wil Edenaar achter tralies

24 december 2007 om 00:00 Nieuws

Na een avond stappen in september dit jaar ging de Edenaar naar de flat van een meisje dat hij kende. Zij zou hem kort daarvoor via de telefoon om hulp hebben gevraagd omdat de vrouw door haar vriend werd belaagd. De Edenaar kwam de vriend van het meisje tegen op de galerij, terwijl de vrouw zelf al uit de woning was gevlucht. Het liep tussen beide mannen uit op een hevige woordenwisseling. De dolgedraaide 31-jarige pakte vervolgens een pvc-buis die ergens op de grond lag en begon met de ‘knuppel’ op de tegenstander in te slaan. Het hevig bloedende slachtoffer zakte uiteindelijk in elkaar. Artsen constateerden verwondingen die er niet om logen: een zware hersenschudding, enkele gebroken ribben en een klaplong.

Man brengt plaatsgenoot zwaar letsel toe ARNHEM (APA) - Een 31-jarige inwoner van Ede moet als het aan justitie in Arnhem ligt twee jaar lang achter de tralies verdwijnen. De man zou tijdens een ruzie een plaatsgenoot zo ernstig hebben verwond dat de openbaar aanklager spreekt van poging tot doodslag. De verdachte zegt echter uit zelfverdediging te hebben gehandeld.

door Arnhems Pers Agentschap

Volgens de 31-jarige was het helemaal niet de bedoeling om de ander zo toe te takelen. ,,De Edenaar hield tegenover de rechtbank vol dat er sprake was van noodweer. ,,Ik voelde me bedreigd. Ik snap dan ook niet waarom hij me aanviel want ik had niets gedaan. Toen heb ik hem twee keer met die buis geslagen’’, aldus verdachte. Maar de soms hevig geëmotioneerde man voegde eraan toe dat hij al meteen na het voorval volledig de kluts kwijt raakte. ,,Ik was zo geschrokken wat ik had gedaan en heb zelf gelijk de politie gebeld om te voorkomen dat er nog ergere dingen zouden kunnen gebeuren’’.

Ook de advocaat van de verdachte stelde dat cliënt niet met opzet de tegenstander zulk zwaar letsel toebracht. De Edenaar was volgens de raadsman zo van de kaart door het intimiderende gedrag van de tegenstander dat de verdachte in een opwelling, in een paniekreactie, handelde. De officier van justitie vond dat gezien de zware verwondingen die het slachtoffer opliep er sprake was van poging tot doodslag. Er was bovendien geen sprake van zelfverdediging, oordeelde de aanklager. ,,Meneer werd niet zodanig bedreigd dat hij zoveel geweld moest gebruiken. Ik denk dat hij bewust van plan is geweest om de ander een afranseling te geven’’.

De Edenaar heeft een duimendik strafblad, waar een groot aantal geweldsdelicten op voorkomt. Al op jonge leeftijd kreeg de man problemen met justitie. Omdat volgens de officier de 31-jarige maar weinig heeft geleerd van het verleden zei hij niet te overwegen een deels voorwaardelijke straf te eisen. De aanklager vindt dat de verdachte nu maar eens daadwerkelijk een langere gevangenisstraf moet uitzitten. Uitspraak: 4 januari. (APA)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie