Harold Boom en Lucas de Vries winnen Open Hof snelschaaktoernooi

24 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - De laatste dinsdag van het jaar is het bij schaakvereniging De Cirkel traditioneel gooien en smijten met schaakstukken geblazen. Hoewel de spelers met alle voorzichtigheid te werk gaan, wordt in de partijtjes van maximaal 5 minuten bedenktijd per persoon van alles gedaan wat normaal verboden is. Nadat het vuurwerk op de borden was opgetrokken, bleken Harold Boom (senioren) en Lucas de Vries (jeugd) dé winnaars.

Snelschaken vraagt om snelheid, inzicht, soepelheid, maar vooral een dosis geluk. Nog sneller de stelling begrijpen dan je opponent, is de opdracht. De winnaars kwamen niet zonder slag of stoot aan de zege. Lucas de Vries ging de laatste ronde in, met als concurrent zijn broer (!) David en Wilbert van den Brink. Lucas won het rechtstreekse duel met Van den Brink. David de Vries legde het loodje tegen Alexander Hulsbergen, die met 3,5 uit 4 verrassend beslag legde op de tweede plaats. Wilbert en David werden gedeeld derde.

Twee broers De Vries in de top vier. Een plaats waar vader De Vries ook op aasde. In de voorronde ging hij als een komeet van start. Harold Boom was de enige die zich in zijn schaduw kon optrekken. De Vries en Boom bereikten na negen voorronde wedstrijden en 7,5 punt, gemakkelijk de finale. De andere 26 schakers hadden het beduidend moeilijker. Verrassend bereikten de jeugdspelers Thomas Slijper en Tim Mol eveneens de finale groep.

Stress

De vier finale groepen leverden een spectaculaire strijd op. In de oplopende emoties en stress vielen stukken om alsof het niets was. Onbegrijpelijke blunders werden afgewisseld met zetten waar een grootmeester jaloers op zou zijn. De klokken werden met mokerslagen behandeld. De rode konen waren permanent aanwezig. De omgeving werd niet meer waargenomen, slechts het bord, stukken en klok telde.

De A-groep was tot de laatste zet spannend. Thomas Slijper bleek boven zichzelf uit te groeien. Als een ware scherpslijper zorgde Slijper voor spanning en sensatie. Carel de Vries moest als eerste van de favorieten afhaken. Tom Pronk en Harold Boom gaven elkaar geen duimbreed toe. De onderlinge partij eindigde in remise. Boom verloor verrassend, maar verdiend van Thomas Slijper. In de slotronde gingen Ponk en Boom aan de leiding. Tom Pronk voerde de druk op Boom op. Hij won van Albert Bootsman. Boom vechtend tegen de onberekenbare Jef van Swieten moest winnen. Onder tijdsdruk maakte Van Swieten een fatale fout.

De wedstrijdleider, reglementen deskundige bij uitstek, moest voor het eerst en het laatst deze schaakavond handelend optreden. Hij bepaalde dat Harold Boomde op grond van de gespeelde voorronde resultaten, de nieuwe bezitter van de Openhof Bokaal werd. Alle deelnemers kregen een prijsje in natura.

Uitslag Hoofdgroep: 1.Harold Boom.2.Tom Pronk.3.Carel de Vries. B-groep: 1.Benjamin ten Holte. 2.Marijn Dekker.3.Peter van der Wijngaart. C-groep: 1.Ben Zee. 2.Demy Radstaat.3.Wouter Havinga. D-groep: 1. Louis van der Vos.2.Anne Postma.3.Maarten Havinga.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie