Waterschapstarieven stijgen in 2008 gemiddeld licht

24 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Gezinnen in het gebied van Waterschap Vallei & Eem met een eigen woning betalen in 2008 gemiddeld een half procent meer aan waterschapsbelastingen dan in 2007. Alleenstaanden met een eigen woning betalen 1 procent meer waterschapsbelasting in 2008. Industriële bedrijven betalen komend jaar nagenoeg eenzelfde bedrag als in 2007 aan belastingen aan het waterschap. Dat komt met name doordat de zuiveringsheffing in 2008 gelijk blijft.

Boseigenaren betalen 5 tot 9 procent meer dan afgelopen jaar. Agrarische bedrijven krijgen te maken met een lastenverhoging tussen de 1 en 5 procent. Dat staat in de begroting van Waterschap Vallei & Eem. Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft die onlangs vastgesteld.

Tricijn belastingen

De inwoners, grondeigenaren en bedrijven in het gebied van Waterschap Vallei & Eem krijgen in 2008 de aanslag voor de waterschapsaanslagen van Tricijn Belastingen. Tricijn is opgericht door de waterschappen Vallei & Eem, Veluwe en Zuiderzeeland om het innen van de belastingen goedkoop te houden. Deze nieuwe organisatie is twee maanden geleden begonnen met de voorbereidingen om in januari de eerste aanslagen op te kunnen leggen. Tricijn is gevestigd in Harderwijk en is te bereiken via telefoonnummer 0900 - 25 25 251 en via www.tricijn.nl.

Vier soorten

Waterschappen kennen een vrij ingewikkeld belastingstelsel. Het uitgangspunt is dat iemand die belang heeft bij het werk van het waterschap daarvoor betaalt. Het waterschap kent vier soorten belastingen: zuiveringsheffing, ingezetenenomslag, waterschapsomslag gebouwd (voor eigenaren van gebouwen) en waterschapsomslag ongebouwd (voor eigenaren van gronden). De hoogte van die laatste twee is afhankelijk van de ligging van een pand of perceel. In de zogeheten Omslagklassenverordening heeft het waterschap de mate van dat belang per deelgebied vastgelegd.

Met de opbrengst van de zuiveringsheffing betaalt het waterschap maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, zoals de zuivering van afvalwater. De ingezetenenomslag en de waterschapsomslag zijn bestemd voor de verbetering en onderhoud van dijken en de waterbeheersing (onderhoud en verbetering van sloten, beken, kanalen en gemalen). Voor burgers en bedrijven bestaat het grootste deel van de waterschapsbelasting uit zuiveringsheffing. Alle huishoudens en bedrijven betalen zuiveringsheffing voor het schoonmaken van afvalwater. Huishoudens betalen bovendien ingezetenenomslag.

Uitgaven

De totale uitgaven in 2008 zijn geraamd op € 54,4 miljoen. Dat geld wordt besteed aan veilige dijken (€ 2,4 miljoen), optimale waterpeilen (€ 12 miljoen) en schoon water (bijna € 40 miljoen).

Het waterschap zorgt voor veilige dijken, optimale waterstanden en schoon water in sloten, plassen, beken en vijvers in de Gelderse Vallei en het Eemland. Het gaat om een 106.000 hectare groot gebied dat tussen de Utrechtse Heuvelrug, de randmeren, de Veluwe en de Nederrijn in ligt.

Het waterschap beheert 8 rioolwaterzuiveringen die het afvalwater schoonmaken. Om die installaties te laten functioneren is veel geld nodig. Ze moeten ook vaak aangepast worden om aan de nieuwste eisen te voldoen. Het waterschap gaat de komende jaren bijvoorbeeld een extra zuiveringsstap introduceren.

Verder zorgt het waterschap voor de dijken in het Eemland en langs de Randmeren en de Nederrijn. Vooral in het Eemland moet het waterschap de komende jaren aan de slag om de kans op wateroverlast te voorkomen.

Om overtollig water voldoende snel te kunnen afvoeren moeten stuwen en gemalen voldoende capaciteit hebben en bedrijfszeker zijn. Watergangen moeten groot genoeg en voldoende diep zijn.

Omdat het klimaat verandert en we te maken krijgen met meer neerslag in korte periodes is er extra aandacht nodig voor de dijken en het watergangenstelsel met alle bijbehorende stuwen en gemalen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie