Plan voor amateurkunstcentrum naast De Peppel

30 januari 2008 om 00:00 Nieuws

De vijf initiatiefnemers, naast Arie Romein, Henk van Voorst, Stef van der Klok, Jan van den Hazel, Flip Schout en Ton Koopmans, hebben de koppen bij elkaar gestoken. Het is volgens Romein een misverstand dat het bij een centrum voor amateurkunst alleen maar gaat om een grote zaal. ,,Die willen we we, maar daarbij ook een verenigingenhuis, waar de Harmonie Ede, de Edesche Harmonie en Showband Irene een thuis vinden. Zij hebben nu twee gebouwen of te wel De Kei en een gebouw aan het Kuiperplein. De verenigingen moeten bij elkaar gebracht worden in een complex, bestaande uit een grote zaal voor grote uitvoeringen voor duizend mensen. Met alles er op en er aan. Dus een goed podium en een goede akoestiek. En dan voor al die oefenmogelijkheden voor die verenigingen. Dat is ons doel.”

EDE - Er zijn in Ede serieuze plannen om te komen tot een centrum voor amateurkunst in het Peppelensteeggebied. ,,Tweeënhalf jaar geleden zijn een vijftal inwoners bij elkaar gekomen om te zorgen dat er in Ede een accommodatie komt voor muziek, zang en grote koren met behoorlijke faciliteiten”, vertelt Arie Romein, één van de initiatiefnemers. ,,Zelf kom ik van zangvereniging Excelsior. De enige accommodatie om een groot koor en een groot orkest kwijt te kunnen is in De Goede Herderkerk, waar geen enkele faciliteit is."

door Jan de Boer

Van de gemeente Ede kregen de initiatiefnemers de vraag te horen of zij zich konden aansluiten bij een bestaand project.,,We hebben gekeken bij De Reehorst, bij CineMec, bij de kazerneterreinen en kwamen tenslotte uit bij de westhal van de Enka. Dat is een monument waar iets in moet. Daar zijn we lang blijven hangen. Uiteindelijk is dat afgeketst, omdat de grote zaal daar niet gerealiseerd kon worden. Het dak zou dan omhoog moeten.”

Vanuit de gemeente kwam volgens Romein kortgeleden de suggestie ‘wellicht kunnen jullie bouwen boven op het opvangbassin voor het overtollige rioolwater op de hoek van de Koekeltse Boslaan en de Peppelensteeg’. ,,Volgens de architect zou daarop een gebouw kunnen. Er moet natuurlijk een vloer op, een speciale constructie. Technisch is het mogelijk.”

Inmiddels is de Stichting Centrum Voor Amateurkunst (CVAK) Ede gevormd. ,,Wij informeren steeds de achterban waar we mee bezig zijn. En hebben ook onderzoek gedaan naar de betekenis van de amateurkunst in Ede. Per jaar gaan er in 2007 vijfenveertigduizend mensen naar optredens. Cultura is te klein. Op geen enkele manier zijn wij concurrerend. Wij zijn aanvullend op Cultura.”

De stichting bekijkt nu wat er nodig is om een gebouw in de Peppelensteeg te realiseren. ,,Er zijn twee geïnteresseerde participanten. Ten eerste het Pallas Athene College. De rector, Halbe Spanjer, is al toegetreden tot het stichtingsbestuur. De school heeft plannen voor de uitbreiding van musisch onderwijs. En zijn ook contacten gelegd met de Baptisten Gemeente Ede, omdat zij moeten vertrekken uit De Reehorst. Zij moeten een ruimte hebben waar zij de zondagse diensten kunnen hebben. En hun wekelijkse activiteiten kunnen ontplooien. Iets wat natuurlijk in een verenigingenhuis kan.”

Romein vervolgt: ,,De baptisten zijn bij ons geweest en wij zijn aan het aftasten, meer nog niet, of zij ook mee kunnen doen. Hetzij als participant, hetzij als huurder. De baptisten willen wij volledig betrekken in de plannen. Het is niet andersom dat het een kerkgebouw wordt, en dat de muziekverenigingen zich daaraan moeten aanpassen. Wel worden de wensen van de baptisten bij de bouw zo veel mogelijk gehonoreerd.”

De buurt wordt volop betrokken bij de ontwikkeling van een centrum voor amateurkunst, beklemtoont Arie Romein. ,,In de maand maart, april kan de eerste ‘artist impression’ getoond worden.” De komst van het centrum in het Peppelsteeg is ook afhankelijk van de medewerking van de gemeente Ede. ,,We verwachten dat de gemeente een duit in het zakje doet. Het wordt een project, dat enkele miljoenen gaat kosten. Zonder de gemeente en de participanten lukt het niet. Als je een paar grote huurders hebt zoals de Baptisten Gemeente en Pallas Athene College heb je meer zekerheid. Mijn verwachtingen over de komst van het centrum zijn positief.”

* Reageren? Mail naar: esreactie@bdu.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie