Beatrix ontvangt ‘Europe is us’

30 januari 2008 om 00:00 Nieuws

,,Can I give you some advice, join the European paradise’’, zong een kwartet meisjes tussen de rapcoupletten van vier jongens door. Dit gebeurde vanaf het podium live, terwijl deze rode draad ook op de dvd te horen en te zien is. Een moderne presentatie die jongeren aanspreekt, maar die wel degelijk zeer serieuze informatie en kwesties aansnijdt. Over Europa natuurlijk.

Rapsong en dvd op Marnix voor koningin EDE - Uiteraard was koningin Beatrix donderdagmiddag het stralende middelpunt in de aula van het Marnix College. Maar lerares Liane Vissers van ‘t Hof en haar leerlingen hadden het toch maar mooi gefikst: de swingende dvd ‘Europe is us’, vol interviews met vooraanstaande politici zoals minister-president Balkenende en Alexander Pechtold (ook aanwezig).

,,Dit eigentijdse lespakket is de kroon op het werk van leerlingen, ouders en docenten’’, vindt rector Leo Spelt. ,,Het geeft inzicht in geschiedenis en geeft een aanzet tot nadenken. Want onverschilligheid is uit den boze. Alles is in ontwikkeling en gebrek aan kennis leidt tot onbegrip. Daarom is dit een unieke en waardevolle bijdrage van onze leerlingen zelf.’’

Brussel

De verkorte versie van de dvd werd donderdag vertoond. De Tweede Wereldoorlog, Marshall-hulp vanuit de Verenigde Staten, de EEG, het Verdrag van Maastricht en de Europese Unie passeerden de revue. Bovendien was ‘het Marnix’ op reis gegaan naar Den Haag, Brussel, Roemenië en Turkije. Leerlingen spraken met politici en de bevolking. Overal vroegen zij hoe de toekomst er voor Europa uit moet zien. Kernwoorden hierbij zijn het belang van gezamenlijke vrede, invloed en vrijheid.

,,Het is duidelijk geslaagd’’, meent de heer Blankert, spreker namens het Europees Platform. ,,Zeker met tweetalig onderwijs functioneren leerlingen steeds vaker buiten Nederland. Ze zijn cum laude geslaagd met deze meesterproef.’’

Docente Vissers liet weten blij te zijn met een lessenserie die samen met leerlingen is gemaakt. ,,Het bevat essentiële lesstof en het sluit aan bij diverse iq’s. De leerlingen hebben gedaan waar ze goed in zijn. Vrede, mensenrechten en democratie zijn hier kernwoorden’’, aldus Liane. Drie leerlingen vertelden over hun ervaringen en leermomenten.

Sjoerd Kok overhandigde de dvd aan de koningin, terwijl ook de andere prominente gasten een exemplaar ontvingen. ,,Misschien dat we bij een volgende serie over Europa u ook mogen interviewen. Daar rekenen we nu eigenlijk wel op’’, grapte Spelt richting de koningin tot slot.

Hare majesteit maakte volop van de gelegenheid gebruik om na te praten, met de kersverse burgemeester Cees van der Knaap, maar ook ging ze lange tijd in gesprek met leerlingen. ,,Ja, ze was heel geïnteresseerd in onze DVD en hoe we het hadden gedaan. Ze vond het prachtig’’, verklaarde een leerling naderhand.

Een grote hoeveelheid politie en fotografen begeleidden Beatrix naar haar helicopter, waarmee ze even snel vertrok als ze was gekomen. Nova presenteerde ‘s avonds op tv een item over de bewuste DVD, waarbij de leerlingen ook waren gevolgd bij de realisatie van het onderwijskundige product.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie