Edese gaat vrijuit in ontuchtzaak

31 januari 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Een 45-jarige vrouw uit Ede, die samen met een 76-jarige inwoner van Barneveld, haar zeer jonge kinderen misbruikte, krijgt hiervoor geen straf opgelegd. De Arnhemse rechtbank oordeelde dat de Edese ten tijde van de voorvallen volledig ontoerekeningsvatbaar was en ontsloeg haar van rechtsvervolging.

De gescheiden moeder raakte volledig in de ban van de Barnevelder, die zich opwierp als een profeet om in Ede te gaan evangeliseren. Hij bracht de 45-jarige tot het seksueel misbruiken van het 11-jarige meisje en de 8-jarige jongen. Door de ontucht wilden de twee de kinderen 'heiligen en zuiveren' van alle onverkwikkelijke gebeurtenissen die er in het huwelijk tussen de Edese en haar voormalige echtgenoot waren gebeurd. De moeder was door de echtscheiding zeer labiel en kwetsbaar geworden.

Het Openbaar Ministerie oordeelde dat de Edese zich toch wel enigszins realiseerde waarmee ze bezig was. Justitie eiste daarom tegen de vrouw 75 dagen cel, waarvan 21 dagen voorwaardelijk. Maar de rechtbank vond dat de ontucht de moeder niet aan te rekenen is.

De rechters achtten ook de Barnevelder niet toerekeningsvatbaar, maar bepaalden wel dat de 76-jarige een jaar lang moet worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Het OM had tegen de man tbs met dwangverpleging geëist, maar de rechtbank vond deze maatregel te zwaar. Uit psychologische rapportages blijkt namelijk dat de Barnevelder geen seksuele voorkeur heeft voor kleine kinderen. Bovendien is hij nooit eerder veroordeeld.

(APA)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie