‘Zorgenkindje’ Cultura krijgt echt hulp

27 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Door boekhoudkundige gewiekstheid heeft Cultura een tijdje ‘mooi weer kunnen spelen’. De jaarrekeningen van 2005 en 2006 vertoonden geen zorgelijke situaties. Kunstmatig leken de resultaten goed, maar bij Van Zuilen ,,gingen de alarmbellen rinkelen.’’ In 2007 heeft het college Cultura dringend toegesproken. Cultura heeft hier goed op gereageerd en intern alles op een rijtje gezet. Er werd goed gekeken naar de kosten die gemaakt werden en waar mogelijk, werd bezuinigd. Communicatiekosten werden met dertig procent teruggebracht en er verdwenen zo’n drie formatieplaatsen.

EDE - Het college van burgemeester en wethouders wil bij culturele instelling Cultura financieel orde op zaken stellen. Cultura is in de tien jaar tijd dat het bestaat, al zorgelijk. Volgens wethouder Frank van Zuilen ,,heeft Cultura al voor de nodige hectiek gezorgd, maar is het wel een gerespecteerde instelling.’’ Cultura kampt met een beoogd jaarlijks tekort van 411.000 euro.

Wat betreft Cultura, is de grens bereikt. Nog meer bezuinigen betekent minder cultureel aanbod. Het college beaamt dit en heeft een aantal oplossingen onderzocht. Het tekort kan deels opgelost door een hoger inflatiepercentage voor subsidies. Dat levert Cultura 100.000 euro op. Dit geldt overigens voor alle instellingen die subsidie ontvangen. De gemeente denkt verder dat het haalbaar is de huisvestingslasten te verlagen. Hierover worden nog gesprekken gevoerd met Stichting Cultura Beheer, eigenaar van het pand. Het resterende tekort, onder meer ontstaan door de wachtgeldenproblematiek, waar een bedrag van 100.000 euro mee is gemoeid, wil het college oplossen door de subsidie te verhogen. De oplossingen moeten nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. ,,Cultura hoeft zich dan geen zorgen te maken over geld, maar kan zich volledig op cultuur richten. Cultura kan daardoor in 2009 met een schone lei beginnen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie