Gereformeerde kerk stoot De Akker en Noorderkerk nog niet af

27 februari 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - De algemene kerkenraad van de Gereformeerde Kerk van Ede besloot de kerkgebouwen De Akker en de Noorderkerk nog niet af te stoten. Sinds eind 2006 beraadde de kerk zich vanwege ongunstige financiële perspectieven op de verkoop van één of meer van haar kerkgebouwen. Aan dit proces is voorlopig een einde gekomen.

De komende tijd wordt eerst een meerjarenvisie besproken. Nadat in 2006 een fors exploitatietekort zichtbaar werd en een opgesteld meerjarenperspectief aangaf dat dit bovendien nog aanzienlijk op zou gaan lopen werd een commissie ingesteld. De opdracht van die commissie was te onderzoeken hoe de financiën weer in evenwicht kunnen worden gebracht door te besparen op de kosten van kerkgebouwen.

Op advies van deze commissie besloot de algemene kerkenraad in december 2007 in principe tot afstoten van De Akker aan de Bovenbuurtweg op korte termijn en - onder voorbehoud - de Noorderkerk aan de Amsterdamseweg op middellange termijn.

De afgelopen maanden is een tweetal gemeenteavonden gehouden over dit voornemen. Die werden goed bezocht en er werd geanimeerd gediscussieerd. Ook rond deze bijeenkomsten ontving de kerkenraad veel reacties van gemeenteleden. Het werd duidelijk dat onder de gemeenteleden een grote ambitie is om de schouders er samen onder te zetten.

Bovendien bleek in de tussentijd de financiële situatie zich gunstig te ontwikkelen. Over 2007 werd slechts een klein tekort op de exploitatie geboekt, onder meer door gunstiger exploitatie van de gebouwen. Ook waren de uitkomsten van de Actie Kerkbalans boven verwachting.

Deze ontwikkelingen hebben de kerkenraad het vertrouwen gegeven dat verkoop van kerkgebouwen op dit moment niet nodig is. In overleg met alle betrokkenen, waaronder de gemeenteleden, wijkkerkenraden en PKN partnergemeenten, zal de komende periode een visie worden ontwikkeld op de situatie over 3 tot 4 jaar. Niet uitgesloten wordt dat alsnog tot vermindering van het aantal kerkgebouwen zal moeten worden besloten. ,,Maar het nieuwe elan dat vanuit alle gesprekken naar voren komt biedt mogelijkheden, wekt hoop'', aldus R.H. Vogelenzang, kerkenraadslid.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie