Groen licht Bloemenveiling Ede ,,fantastisch!''

27 februari 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Dit is geweldig vooor de werkgelegenheid in Ede. Ik ben er zeer trots op!'' Zo reageert Gert van den Born, bekend bloemist in Ede, op het nieuws dat de bloemenveilingen van Bemmel en Vleuten definitief naar Ede komen. Donderdagavond stemden, bij een tweede poging, ook de leden van Bloemenveiling Oost Nederland (VON) in Bemmel vóór de fusie en de verhuizing. In Vleuten was de kogel al eerder door de kerk.

,,Dit is fantastisch'', zegt Van den Born bijna lyrisch. ,,Nu de Enka weg is en Defensie vertrekt, is dit voor Ede een nieuwe impuls. Ook is dit goed voor de landelijke publiciteit van onze stad.''

De fusie van de coöperaties geldt met terugwerkende kracht per 1 januari 2008. Eind 2009 neemt de nieuwe coöperatie een nieuwe accommodatie in Ede in gebruik, laat Bloemenveiling Bemmel in een persbericht weten.

Nadat tijdens de Algemene Ledenvergadering van 23 januari in Bemmel de vereiste tweederde meerderheid net niet werd gehaald, besloot het bestuur van VON tot het uitschrijven van een nieuwe vergadering. De zwaarwegende argumenten van het bestuur en de Raad van Commissarissen, ondersteund door medewerkers en kopers, hiervoor waren het geringe stemmentekort en de overtuiging dat het fusievoorstel de beste garantie biedt op continuïteit en dat er geen alternatief is.

Herstemming

Bij de herstemming werden 769 stemmen uitgebracht, waarvan 586 vóór (76,2 procent) en 183 tegen (23,8 procent). Daarmee werd voldaan aan het gestelde meerderheidscriterium en is de fusie van de beide coöperaties, die met terugwerkende kracht op 1 januari 2008 ingaat, een feit.

Door in te stemmen met de fusie gaven de leden tevens hun goedkeuring aan de bouw van een nieuw, gezamenlijk complex op bedrijventerrein Schuttersveld-Noord (aan A12/A30) in Ede en aan een wijziging van de statuten. Tot aan de ingebruikneming van de nieuwbouw worden de activiteiten voorlopig onder de werknaam Bloemenveiling Bemmel Vleuten op de huidige locaties Bemmel en Utrecht voortgezet. De definitieve naam zal binnenkort worden geïntroduceerd. De directie van het nieuwe bedrijf wordt gevormd door André van Kruijssen (algemeen directeur) en Peter Bakker (directeur operations).

Beste prijs

Voorafgaand aan de stemming gaven bestuur en directie in een toelichting aan dat de fusie zorgt voor een sterke marktpositie van leden/aanvoerders en klanten. Tevens levert schaalvergroting kostenvoordelen op in de exploitatie. Door de fusie blijft de regionale marktplaatsfunctie (het bij elkaar brengen van vraag en aanbod) het beste gewaarborgd. Hierdoor blijft het mogelijk de (inter)nationale bloemenproductie aan de marktplaats te binden, zodat de beste prijs voor de leden van beide coöperaties wordt gerealiseerd.

Volgens Van den Born is er in Bemmel een oplossing gevonden voor de kleine bloemisten/handelaars voor wie de afstand naar Ede een probleem is. Hiervoor zal een transferium komen, waarvandaan de producten met een gezamenlijke auto naar Ede worden getransporteerd.

De kleine aanvoerders krijgen immers te maken met hogere transportkosten, nu VON samen met Vleuten naar Ede verhuist. Om hen tegemoet te komen wil VON op het veilingterrein in Bemmel een transferium openen waar kleine kwekers hun planten en bloemen heenbrengen. Vrachtwagens transporteren de producten dan naar Ede. Door het gezamenlijk transport besparen de kwekers kosten. Veilingdirecteur Peter Bakker geeft aan dat VON het transport niet voor de kwekers gaat betalen, maar hen wil helpen de kosten te beperken.

Op de foto:

van links naar rechts: Trees Kersten (lid Commissie van Toezicht), Jan Buurman (kweker uit Gendt), Henk Janssen (bestuurslid VON), Jos Kersten (voorzitter VON) en Harry Beijer (bestuurslid VON).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie