Flora en fauna veen- en heidegebieden

26 maart 2008 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Jos Korenromp, onder meer bekend van het tijdschrift Grasduinen, geeft maandag 31 maart een lezing over de flora en fauna van veen- en heidegebieden. Na de laatste ijstijd werd ons klimaat warmer en vochtiger. Een klein plantje, het veenmos, kreeg kans om uit te groeien en veen te vormen.

Deze goede brandstof werd afgegraven. Tot begin 1900 ging dat turfsteken met de hand en dus heel geleidelijk. In de twintigste eeuw kwamen er machines en verdween het bruine goud in hoog tempo. Daardoor verloren we niet alleen een uniek landschapstype, maar ook de levensgemeenschappen van dat voedselarme milieu. Door het afgraven van het veen ontstonden er plassen, die van buitenaf grondwater kregen aangevoerd. Hierin konden zich planten van het voedselrijke milieu ontwikkelen. De soortenarmoede van de hoogveenvegetatie begon daardoor langzamerhand plaats te maken voor de rijkdom van het laagveen. In deze wildernissen schittert nu open water. Libellen schieten er heen en weer en in het ruisende riet verbergen watervogels hun nesten.

Veel van de in deze diaserie getoonde reservaten zijn meer dan alleen maar veenlandschappen. De komvormige laagten worden soms begrensd door brede met bos en hei begroeide zandruggen. Daaromheen liggen vaak nog extensief beheerde bufferzones. Hierdoor is er sprake van een zeer bekoorlijk landschap met een naar verhouding soortenrijke flora en fauna. Een tocht door deze grillige afwisseling van turfgaten, veendijken, rietveldjes, droge en natte heiden, moeras- en loofbossen, akkertjes en weitjes, is telkens weer een bijzondere ervaring. De diaserie 'Op de heide en in het veen' wil trachten iets van de rijkdom en schoonheid van deze Twentse (Haakbergerveen, zien.

In het laatste deel van het klankbeeld, dat met behulp van een beamer wordt vertoond, zijn beelden te zien van de Sallandse Heuvelrug, waar de laatste Nederlandse en dus uiterst zeldzame Korhoenders kunnen worden aangetroffen.

De lezing wordt gehouden in zaal Floor aan de Dorpsstraat 36 in Lunteren. De toegang is gratis voor leden en niet-leden van KMTP Groei & Bloei Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie