Bokaal voor multifunctioneel centrum in De Kraats

28 maart 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - De Buiten Gebeurt Het-Bokaal 2008 is uitgereikt aan het multifunctioneel centrum in De Kraats. Gedeputeerde Bart Krol van de provincie Utrecht reikte namens zijn provincie, de provincie Gelderland en de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV) donderdag de prijs uit aan de School met de Bijbel in De Kraats.

De bokaal, een bronzen beeld, is tijdens het Buiten Gebeurt Het festival in Voorthuizen uitgereikt aan een project in het kader van de reconstructie van het landelijk gebied in de Gelderse Vallei en Utrecht-Oost. De school in het buitengebied van de gemeente Ede is bezig met de bouw van een multifunctioneel centrum dat fungeert als een ontmoetingsplaats voor leerlingen, inwoners, verenigingen en zorggebruikers.

Leefbaarheid

Volgens de jury draagt het multifunctionele centrum bij aan verbetering van de leefbaarheid in deze kleine kern. Dat is nodig, omdat in kleine kernen de leefbaarheid onder druk staat. Ook De Kraats kan zich niet aan deze ontwikkeling onttrekken. Het schoolbestuur heeft echter tijdig ingezien dat maatregelen noodzakelijk zijn. Door de bouw van een multifunctioneel centrum ontstaat een tweede plek in het dorp (naast de plaatselijke bakker) waar jong en oud elkaar kan ontmoeten.

Het multifunctioneel centrum biedt niet alleen ruimte aan de peuterspeelzaal en aan ouderen. Ook lokale verenigingen kunnen binnenkort hier van de nieuwe voorziening gebruik maken. Zij hoeven daarvoor dan niet naar de omliggende dorpen en steden. Los daarvan is het multifunctionele centrum zodanig opgezet dat deze voldoet aan toekomstige eisen voor een brede school. De School met de Bijbel in De Kraats heeft hierdoor meer toekomst.

De jury van de Buiten Gebeurt Het Bokaal vindt dit initiatief van het schoolbestuur dan ook navolging verdient. Als het gaat om de integrale ontwikkeling van het buitengebied zijn dergelijke leefbaarheidsprojecten essentieel, volgens de commissie. Naast economische en ecologische ontwikkeling is de sociale samenhang uitermate belangrijk voor het draagvlak.

Voor de Buiten Gebeurt Het Bokaal waren in totaal zes projecten genomineerd. De andere projecten waren de natuurvriendelijke oevers langs het Valleikanaal, de liniehutten in Woudenberg, het project Water in de sloot in Eemland, de museumboerderij Mariahoeve in Putten en de serre-uitloop voor pluimvee in Kootwijkerbroek.

Pluimen

Tijdens het Buiten Gebeurt Het festival zijn ook drie zogenoemde pluimen uitgereikt. Deze zijn uitgereikt aan vertegenwoordigers van drie plattelandsprojecten. De pluimen gingen naar het project 'eendenkroos als veevoer' in Eemland, het landgoed Den Treek in de gemeenten Leusden, Maarn, Woudenberg en Zeist en het klompenpadenproject in Gelderland (gemeente Ede, Scherpenzeel, Barneveld, Nijkerk en Putten). Met deze pluimen willen de twee provincies en de SVGV hun waardering uitspreken dat de initiatiefnemers van deze projecten buitengewoon goed op weg zijn met de realisatie van de doelen uit het Reconstructieplan Gelderse Vallei/Utrecht-Oost en hoopt de commissie dat deze projecten binnenkort uitgevoerd kunnen worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie