Hans Minnen gaat voor een plaats in top vijf

29 april 2008 om 00:00 Nieuws

De eerste kennismaking viel meteen in de smaak. Later stapte Minnen over op een zelfbouw minibike met een Puch-blok. ,,Ik rijd nu voor het derde jaar mee aan het Nederlands kampioensschap. Intussen zijn er wedstrijden geweest op een buitenkartbaan in Zwolle. Daar was ik vijfde van de dag in twee manches. Twee weekeinden geleden reed ik in Stadskanaal, waar ik vierde werd.”

Minibiken is motorrijden in het klein HARSKAMP - Een plaats in de top vijf bij de Nederlandse top in de zogenaamde Puch Maxi-klasse is het doel van minibiker Hans Minnen. Vorig jaar eindigde hij op de zevende plek. De 24-jarige Harskamper heeft zijn hart verpand aan minibiken. ,,Ooit kocht ik als geintje zo’n ding, een Chinees apparaat,” herinnert Minnen zich.

door Jan de Boer

De prestaties van Minnen zijn beter als in het voorbije raceseizoen. ,,Samen met mijn oom Henk Minnen heb ik een nieuw blok gemaakt. In Stadskanaal heb ik mijn baanrecord er met zestiende seconde afgereden. Dit blok loopt een stuk beter. We zijn ook op een testbank geweest. Er zit 11.6 pk in. Dat is voor de eerste start hartstikke goed. Met een andere uitlaat willen we nog meer vermogen uit de motor halen. Dat gaat niet zo hard meer nou. De rek is er een beetje uit.”

In totaal zijn er negen wedstrijden om het Nederlands kampioensschap. ,,Over een week rijden we in Den Brug in Texel. Daarna in Staphorst en dan naar Ransloh in Duitsland. Vorig jaar werd ik er twee keer eerste in de regen. In de regen rijd ik beter. Hoe dat komt, weet niet. Ik rijd dan harder als de anderen. Die vallen veel meer.”

Aan Hans Minnen hoef je niet te vragen wat er zo leuk is aan minibiken. ,,Het is net zo als gewoon motorrijden maar dan in het klein. Met rondetijden, kwalificaties en trainingen. In de Puch Maxi-klasse zit het veld mooi bij elkaar. Het zijn allemaal doe-het-zelvers. Alles moet je zelf maken. In andere klassen van het minibiken koop je gewoon zo’n ding in de winkel, die helemaal klaar is.”

Niet bij Hans Minnen. ,,In onze klasse begin je te bouwen tot dat je iets hebt staan. Dat is veel mooier. Je moet alles wat voor een Puch gemaakt is gebruiken. Alles moet je aanpassen om de motor beter te maken. Je moet alles zelf uitvogelen. Je kunt er niets voor kopen. Alles moet je zelf maken. De minibike is gebaseerd op trekkracht. Op een buitenkartbaan kan een minibike tegen de tachtig, negentig kilometer lopen. Op een baan als in Zwolle, met allemaal bochten er in, rijd je een gemiddelde van 55 kilometer.”

Hans Minnen heeft bij races twee minibikes bij zich. ,,Altijd staat er eentje op regenbanden. Als het verkeerd gaat met het weer, kunnen we die motor zo pakken. Tussen de twee motoren ziet ietsjes verschil in snelheid. Je kunt nooit twee dezelfde motoren maken. Je kunt alles hetzelfde maken. Het is raar, toch is er altijd een beter”, aldus Minnen die een tot twee keer hardloopt om in een goede conditie te blijven. ,,Het kost veel tijd, ja. De hele week ben ik druk met het minibiken. Het lijkt misschien kinderspel, maar het gaat er goed op. Je kunt elkaar er af en toe misschien afrijden. De sfeer onder elkaar is ook erg leuk.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie