,,Wie het kleine museum niet eert...”

29 april 2008 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Het culturele erfgoed van gemeente Ede moet goed onderhouden worden vindt de ChristenUnie. Wie het kleine museum niet eert, wordt door Lunteren bekeerd. Zo opende raadslid van ChristenUnie Ede, Jellie Kiefte de thema avond over musea, cultuur en cultuurhistorie in gemeente Ede.

door Vivian Kuling

,,Schandalig’’, zegt ze over haar affiniteit met musea. ,,Ik ben helemaal geen museummens. Ik zag het altijd als iets wat je kon gaan doen op een regenachtige dag. Dan duik je even een museum in.’’ Maar sinds kort is ze raadslid en ze verwacht dat haar kijk op alle musea dan ook snel verandert. Op maandag 19 mei wordt het museumbeleid in de commissievergadering besproken. De commissie gaat dan dieper in op hoe de bestaande musea verder versterkt kunnen worden en de culturele ontwikkeling van Ede-Oost niet te vergeten. De definitieve nota wordt vastgesteld in de raadsvergadering van november 2008. ,,We gaan kijken welke afwegingen de komende maanden gemaakt moeten worden, voor de korte en lange termijn om cultuur en cultuurhistorie te bewaken’’, aldus Kiefte.

Ook vanuit de kant van Vereniging Oud-Lunteren wordt veel gedaan om het culturele erfgoed te bewaren en verbreden. Volgens de voorzitter Jaap van Ravenswaaij is het belangrijk dat mensen goed gedocumenteerd de omgeving kunnen bekijken. Er wordt dan ook samen met Museum Oud-Lunteren gekeken naar het organiseren van fietstochten. ,,Het is een leuke manier om bijzondere elementen van Lunteren en omgeving te zien. Het is de bedoeling dat aan de hand van de vaste expositie lange en mooie tochten gemaakt worden langs het schitterende cultuurerfgoed.’’ Verder wil het museum graag haar collectie ‘upgraden’.

Heel vaak is het zo dat collectiestukken gedoneerd worden aan het museum na een overlijden. ,,Natuurlijk zijn alle giften welkom, maar we willen wel graag zelf een selectie maken’’, zegt Van Ravenswaaij. Niet alles kan dan ook geaccepteerd worden. ,,Als we dat doen zijn we straks een halve kringloopwinkel.’’ Over de collectie boeren gereedschappen en de textiel collectie is het museum erg tevreden. De kaarten, landkaarten en schilderijen willen ze echter nog graag uitbreiden.

Gedeputeerde Annelies van de Kolk van Provincie Gelderland vindt het belangrijk dat de uniciteit van de dorpen behouden blijft. ,,De provincie investeert daar ook in, maar het kan niet zo zijn dat er elk jaar in hetzelfde geld gestopt moet worden.’’ Ze ziet het dan ook als uitdaging dat er verantwoordelijk met het erfgoed wordt omgegaan zodat het langer kan voortbestaan.

Waar precies het museumkwartier in Ede-Oost moet komen is voor de ChristenUnie nog een punt wat verder uitgedacht moet worden. ,,We zitten nu nog in de beginfase’’, vertelt fractievoorzitter Jos van Heuveln. ,,Het gaat om rationele en emotionele zaken waar zorgvuldig mee om moet worden gegaan. De fractie heeft dus nog genoeg stof om over na te denken.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie