Dorpsraad maakt bezwaar tegen nieuwbouw ‘Eekhoornterrein'

29 april 2008 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - De Dorpsraad van Lunteren is boos op de gemeente. Slechts 16 van de 56 woningen in het nieuwbouwplan de ‘Lommerhof’, op het voormalige Eekhoorn-terrein plus het weiland ten zuiden daarvan, zijn ‘goedkoop’. En dat is niet het afgesproken derde deel. De raad zal bezwaar gaan maken bij de politiek.

Het liep storm woensdagavond in het Westhoffhuis, waar de bouwplannen van het gebied tussen de Edeseweg en de Oude Arnhemsweg werden gepresenteerd tijdens een inloopavond. De interesseformulieren gingen gretig van de hand bij opvallend veel jonge mensen. ,,De belangstelling schijnt wel het tienvoudige te zijn van wat er wordt geboden’’, zei Kees Burgsteden, voorzitter van de Dorpsraad, die in een ander zaaltje tegelijkertijd vergaderde.

In de kiem

Een pompeus plan met veel appartementen en een fikse hoogte van de bouw werd in 2003 meteen door ‘Lunteren’ in de kiem afgeschoten. Reeds in 2006 kreeg aannemersbedrijf Blokland (uit Hardinxveld-Giessendam) het groene licht van de gemeente voor de ontwikkeling van het gebied waar in het gebouw ‘De Eekhoorn’ voorheen een chauffeursschool was gevestigd. Het aangrenzende weiland, dat nu ook gebruikt wordt voor het plan, is echter vele malen groter. Aan de noordkant is de grond van kwekerij Jansen en een kleine boomgaard niet betrokken bij de plannen.

Er zou rekening gehouden zijn met de groene omgeving, waarbij de houtwallen (zoals langs Japiespad aan de zuidkant) gespaard worden. Het plan omvat 5 vrijstaande woningen, 8 twee-onder-één kap woningen, 6 appartementen (allemaal vanaf 235.000 euro) en 37-rijtjeswoningen.

Bij die laatste categorie gaat het om 4 prijsklassen: 16 in het goedkope segment (tot 160.000 euro), 8 in de categorie middelduur-laag (tot 200.000 euro), 9 in de categorie middelduur-hoog (tot 235.000 euro) en 4 in de prijsklasse vanaf 235.000 euro.

Hoewel het pas een voorontwerp bestemmingsplan is, reageerde de Dorpsraad en Lunteranen op de publieke tribune woensdag verbolgen. ,,De beloofde verhouding duur-middelduur-goedkoop is hier redelijk uitgevoerd, maar in het totale beeld van plannen in Lunteren loop je niet in met je sociale woningbouw’’, aldus Burgsteden, doelend op nieuwbouwplannen als De Molenpol en de locaties Wilhelminas- en Julianaschool, waar nagenoeg alleen huizen in hogere prijsklassen zullen verrijzen.

Wassenaar

,,Zo wordt Lunteren het ‘Wassenaar van de gemeente Ede’. We hebben al een generatie verloren van Lunteranen die noodgedwongen naar andere plaatsen is vertrokken’’, reageerde voormalig raadslid Wout Roelofsen, die reeds twaalf jaar bij de politiek aan de bel trekt over dit onderwerp. ,,Maar er gebeurt helemaal niets!’’

Afgesproken werd dat de Dorpsraad nu tegen elk bouwplan, zonder éénderde sociale woningbouw, bezwaar zal maken. Bursteden: ,,Hiermee zijn we niet op de goede weg. We moeten de eisen strakker neerleggen.’’

Jan Willem Dorresteijn, juridisch adviseur van de gemeente, laat weten dat er een keuze is gemaakt voor de huidige opzet, om een transparant plan te krijgen. ,,Maar waar een wil is, is een weg. Theoretisch en praktisch kun je hier nog aanpassingen realiseren, maar je krijgt wel te maken met ruimtelijke consequenties als je meer goedkope woningen gaat bouwen. Dat zijn keuzes die de politiek moet maken.’’

Communicatie

De Dorpsraad voelt zich toch min of meer overvallen door het bouwplan. De communicatie zou zeer te wensen overlaten. Voor de zogenoemde Klankbordgroep (waar Lunteranen op persoonlijke titel deelnemen) was ‘De Lommerhof’ niet nieuw, maar de Dorpsraad zou vooraf niet geïnformeerd zijn. ,,Dat moeten we hoog opnemen en niet pikken’’, klonk het vanuit het publiek.

Dorpsraadlid Maarten Hindriks wees in dit verband op het convenant, waarin was ondertekend dat er met de gemeente open gecommuniceerd zou worden. ,,Er heerst blijkbaar een verschil van interpretatie. Hier moet dan maar eens een gesprek over komen.’’

Foto’s:

* Impressies/tekeningen van nieuwbouwplan de ‘Lommerhof’.

* De vele Lunteranen die woensdag interesse toonden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie