Advendo'57 met de hakken over de sloot

30 april 2008 om 00:00 Nieuws

EDERVEEN - Voor de vijfde achteréén volgende maal slaagde Advendo'57 er in op de laatste speeldag het tweedeklasserschap veilig te stellen. Deze keer werd echt met de hakken over de sloot de gevreesde degradatie/promotiewedstrijden ontlopen. DZC'68 is nu de klos. Het verschil tussen de Ederveners en de Doetinchemmers was na 22 wedstrijden precies een doelpunt in het doelsaldo. Advendo'57 noteerde 37-39 (-2) tegenover DZC'68 31-34 (-3). Het puntenaantal was precies gelijk: 26. Dat kwam omdat de bezoekers in Ederveen de onderlinge confrontatie met 0-1 wonnen.

door Wim van Kessel

In eerste instantie leefde de gedachte dat bij een gelijk puntentotaal er een beslissingswedstrijd moest worden gespeeld. Omdat de site van DZC andere informatie gaf, ging trainer Henry Kalk op onderzoek uit. Uiteindelijk bleek in de reglementen te staan dat bij een gelijke stand om een rechtstreekse degradatieplaats het doelsaldo niet telt, maar bij een promotie/degradatieplaats wel. ,,Het is maar goed dat we dat hebben uitgezocht'', liet een opgeluchte Kalk weten.

De Veenendaler kon eindelijk rustig adem halen na een beroerde en lange week. ,,Nu is de voldoening groot dat we het weer gered hebben. Voor mij is dit nu het derde jaar bij Advendo. Elk jaar heb ik het gevoel dat ik drie jaar ouder wordt. Nog even dus, en ik zit al in de VUT.''

De gemoedstoestand had een kleine twee uur eerder een behoorlijke knauw gekregen. Al na twee minuten kopte Rick Heijink de 0-1 binnen. Edu Bakker ging onder de bal door, en Bernard van Vliet dekte niet goed. ,,Dat was direct een mokerslag. Het mag niet gebeuren, maar gebeurt toch. Echt een doemscenario. Dan weet je gewoon dat het een hele zware middag gaat worden. Dat één doelpunt fataal kan zijn.''

Voorzetten

Pas nadat Gert Jan Veldhuizen de bewaking van Roy Stinissen overnam, kwam Advendo in de wedstrijd. Niet met goed en verzorgd voetbal. Wel met hard werken. Het recept was simpel: als de bal achterin was, werd deze als een vuurpijl naar voren getransporteerd. Alleen Henry van den Dikkenberg zocht bewust met lange ballen Bernard van Vliet op. Die flitste keer op keer langs zijn directe tegenstander. Zijn voorzetten zaten vaak tussen een schot en voorzet in.

,,De ballen van Bernard waren te dicht op het doel. Zeker omdat Jarco van den Dikkenberg telkens uitstapte'', had Kalk gezien. Dezelfde spits had desondanks een paar kansen, maar zag geen kans de sterke doelman Matthijs Hekman te verschalken. Ook Marcel van Bruksvoort lukte dat niet.

,,In de rust heb ik nog aangegeven dat wij op een dun draad balanceerden. Dat wij er ook van uit moesten gaan dat het tussen Blauw Geel en Lunteren gelijk zou worden. Ik denk dat we verder weinig hebben weggeven. Maar ik wist ook dat er maar één bal verkeerd hoeft te stuiteren, en het is gedaan.

Overtuiging

Via een kopbal van Kushtrim Simnica en een vrije trap van Stinissen was DZC dicht bij de noodzakelijke tweede treffer. Aan de andere kant was Jaap van Doorn na een prima aanval dicht bij de 1-1. Maar over het algemeen ontbrak de overtuiging bij Advendo. Dat kwam naar voren op de manier waarop met de corners en vrije trappen werd omgegaan.

Hoewel het zenuwslopend was, hield Advendo stand. Geluk hierbij was dat DZC ook niet 'alles of niets' ging spelen. Dat kwam weer omdat bij een gelijkspel Hierden langszij zou komen. En dat zou weer tot een beslissingswedstrijd voor rechtstreekse degradatie leiden. Dan maar dus promotie/degradatiewedstrijden.

Die Advendo dus nu ontloopt. ,,Ik denk dat we verdienen in deze klasse te blijven'', concludeerde Kalk. ,,De eerste seizoenshelft leefden we iets boven onze stand. Na de winterstop zijn we ongelukkig begonnen tegen Lunteren en DTS. Vervolgens hadden we een dipje. Uiteindelijk hebben toch net genoeg punten. Ik heb veel respect voor de ploeg dat het weer zo ver is.''

Aanbiedingen

Tussen de woorden van Kalk door nam Advendo afscheid van de stoppende Edu Bakker en de verhuizende Gert Jan van der Graaf. De Ederveners hadden goede hoop die plekken op te vullen met Wilfred Donkersteeg (Lunteren) , Marcel van der Berkt en Nico van Roekel (beiden DOVO). Na goede gesprekken werd toch gekozen voor de aanbiedingen van respectievelijk DFS en NSC.

,,Gewoon een kwestie van centen'', weet Kalk. ,,Heel frustrerend, maar is bekend dat de club niet betaald. Dat is ook de charme van Advendo. Dat wist ik toen ik tekende en ook bijtekende. Wij hebben dus nog geen nieuwe spelers voor volgend seizoen. Ik besef dat het dan ook weer moeilijk gaat worden. Maar ook dan geldt: nieuwe ronden, nieuwe kansen.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie