Carel de Vries bekerfinalist bij De Cirkel

30 april 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Bij schaakvereniging De Cirkel stond dinsdag 29 april in het teken van de voorbereidingen op koninginnedag. De nationale driekleur werd gestreken. De vlaggenparade kon beginnen. De Cirkel schakers leken door het 'vlaggen' geïnspireerd. Meerdere partijen eindigen seconden voor het vallen van de vlag.

De tijd (vlag) speelde in de bekerstrijd tussen Carel de Vries en Jef van Swieten een hoofdrol. De eerste partij werd overtuigend door Jef van Swieten gewonnen. De te weinig spelende De Vries miste aanvankelijk de juiste vorm. In de return kwam een pionneneindspel met twee torens op het bord. Carel de Vries beschikte over een pion meer. Dat gaf in de spannende slotfase de doorslag. In de eerste twee snelschaakpartijen, die met een beperkte denktijd werden gespeeld, viel geen beslissing. In de laatste alles of niets partij vlogen de vonken er vanaf. In een flitsende Siciliaanse opening verkreeg De Vries voordeel. Van Swieten - in tijdnood - misrekende zich. Hij gaf een toren en daarna de partij cadeau. De Vries ontmoet in de bekerfinale Hans van de Weteringh.

Interne competitie

In de interne competitie hield Tom Pronk belager Peter van der Wijngaart in bedwang. Pronk gaat, met nog drie ronden te spelen, met een wedstrijdpunt voorsprong aan de leiding. De toptien blijft - met uitzondering van Jan Pijkeren die Ruben Doornenbal uit de toptien verdrong - ongewijzigd. In een Sicilliaan kwam Pronk iets beter uit de opening.Hij wist het voordeel niet te verzilveren. Van der Wijngaart dwong zijn opponent tot lang nadenken. In hevige tijdnood mocht Pronk tevreden zijn dat zijn 'belager' remise aanbood.

Harold Boom tegen Martien Rood is meestal spectaculair. Deze partij maakte daar geen uitzondering op. Boom won in de slotfase met een dubbele aanval een pion, waarna Rood in het moeilijke, maar mooi gespeelde eindspel moest opgeven. Heynis kwam tegen Ben Zee goed uit de opening. Zee wist zijn stelling onvoldoende te ontwikkelen.Hij moest een afruilactie starten, welke zijn pionnenstructuur verzwakte. Rob Heynis stond in de slotfase beter, maar vond de winstweg niet. Remise was de niet verwachte uitslag.

'spelletje'

Nieuweling Daniël van Kalmhout won van Gijsbert Nagel. In een partij met links en rechts minder sterke zetten, liet hij zien het 'spelletje' te doorgronden. Wedstrijdleider Eip Janssen kon deze partij vrijwel in zijn geheel volgen. Binnen een half uur was de winst - met behulp van tegenstander Jan Banga - een feit. Banga, die al in de beginfase een stuk wegblunderde, was de draad volledig kwijt. In een stelling die op een ruïne leek gaf hij op.

Wessel Vos trof Johan Ziegler in een vredelievende bui. In een riante stelling gaf Ziegler de Dame cadeau. Vos plaatste snel een remise aanbod, welke Ziegler in een voordelige stelling accepteerde.

Uitslagen

Overige uitslagen: Bootsman - Kingma 0-1, Radstaat - Mol 1-0, Eshuis - Aalbers 0-1, Broek - Bomhof 0-1, Slijper - Wenning 1-0, De Feijter - Numan 0-1, Van Sprundel - Van der Vos 1-0, Doornenbal - Van de Weteringh 1-0, Bor - Verduyn 0-1, W.Havinga - Van den Berk 0-1, Di Pietro - Teunissen 0-1, M.Havinga-Van Esch 0-1, Hoek - Hartsuiker en Pasveer - Blokpoel remise.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond ( rookvrij ) vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Louis van der Vos, telefoon (0318) 630906 of dinsdags in de speelzaal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie