Foto, vlnr: Timea Kardos (zilver, Hongarije), Elin Henninger (goud, NLD), Buketnur Karabulut (brons, Turkije) en Blanca Uijtendaal (brons, NLD). eigen foto

Judo-goud in Berlijn voor Apeldoornse Elin

7 april 2018 om 23:54 Sport/sport Deel je nieuws

Berlijn - Op zaterdag 7 april wist de Apeldoornse Elin Henninger de gouden medaille te bemachtigen op een groot Europees toernooi voor judo-cadetten (15-18 jaar). Het toernooi van de Europese judo-unie EJU kende een sterk internationaal deelnemersveld. Desondanks wist de 15-jarige Elin in de finale van haar gewichtsklasse 44-48kg, de Hongaarse Timea Kardos al na 1:40 minuten met twee wazaris een trede lager van het erepodium te smijten.

Aan het toernooi in Berlijn doen op 7 en 8 april een kleine 600 judokas uit 38 landen mee. Het toernooi is vanuit Judobond Nederland een belangrijk meetmoment voor Nederlandse judoka's die zich willen plaatsen voor het Europees kampioenschap voor judo-cadetten in Sarajevo a.s. juni. Met vier deelnemers maakt Elin's club Bushi Arnhem goede kansen om judokas op het EK te krijgen.

Geboren in Ede, werd Elin half februari districtskampioen in de Edese sporthal Het Riet en plaatste zich daarmee voor het nationaal kampioenschap. Vervolgens werd Elin begin maart j.l. Nederlands kampioen in haar categorie. Na Berlijn zal Elin een aantal volgende Europese toernooien met eremetaal moeten beklinken, wil de Judobond haar meenemen op de route naar het EK in Sarajevo. Vanuit Berlijn gaat de route de komende maanden verder over o.a. Tsjechië en Roemenië. Als topsport-havist aan het Walterbosch in Apeldoorn, kan Elin gelukkig school-, trainings- en wedstrijduren goed combineren. Voor de financiële ondersteuning op haar topsport-route heeft Elin een profiel op Yvonne van Gennep's Talentboek voor sporters (www.sport.talentboek.nl).