Kalisvaart overbrugt Kanaal

6 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Kalisvaart groeide op in Bennekom en zwom in die tijd jarenlang bij De Vrije Slag. ,,Als ik niet van jongs af aan de technieken van het zwemmen had aangeleerd, denk ik niet dat ik het behaalde resultaat op deze manier had neer kunnen zetten. De aangeleerde techniek van vroeger raak je nooit meer kwijt”, zegt Kalisvaart. De gemiddelde tijd van de oversteek ligt op vijftien uur, en zoals gezegd deed Kalisvaart er drieënhalf uur minder over: ,,De eerste zes uur ging ik als een speer. Het zag ernaar uit dat ik de kant binnen tien uur zou halen. Maar daarna begon ik het moeilijker te krijgen. De wind stak op waardoor ik door de stromingen steeds verder van de kant af ging dwalen.”

Oud-Bennekommer steunt Engelse kankerbestrijding EDE - In elfenhalf uur tijd zwom de oud-Bennekommer Pim Kalisvaart (29) het Kanaal over. Na maandenlange zware trainingen was het op 28 juli eindelijk zo ver: het weer zag er gunstig uit. Vanaf Shakespeare Beach in Dover begon Kalisvaart richting de Franse kust te zwemmen. De prestatie van Kalisvaart is niet zomaar iets: ,,Sinds de eerste oversteek in 1975 zijn er 9.000 pogingen gewaagd waarvan er zo’n 900 succesvol waren. Om dit in perspectief te zien: er hebben meer mensen op de top van Mount Everest gestaan en er zijn meer mensen in de ruimte geweest”, stelt Kalisvaart.

door Mapke de Boer

Waarom wil iemand zwemmend het Kanaal oversteken? ,,Ik wilde nog zoiets doen voordat ik dertig word. Ik wist eerst niet eens dat het mogelijk was om het Kanaal over te zwemmen. Pas toen ik een film bekeek waarin iemand dezelfde poging waagde, heb ik besloten het te gaan doen. In januari ben ik begonnen met trainen”, vertelt Kalisvaart.

Op het moment dat de oud-Bennekommer besloot het kanaal in zijn zwemkloffie over te steken, wist hij eigenlijk niet waar hij aan begon. ,,De temperatuur van het water (16 graden) maken het extra moeilijk. Na een tijdje kun je onderkoeld raken. De voorschriften bepalen dat je geen ‘wetsuit’ mag dragen, en dus had ik alleen een zwembroek aan.”

Naast hard trainen in zwembaden, maar ook de haven van Dover, moest Kalisvaart ook extra lichaamsvet opbouwen om te voorkomen dat hij onderkoeld raakte. Hij kwam wel 15 kilo aan. Kalisvaart ontdekte ook hoe belangrijk het is om een goed team om je heen te hebben tijdens de oversteek. In een bootje voer een kapitein mee met twee van Kalisvaart’s vrienden en zijn vriendin, die hem om het halve uur te eten gaven.en bemoedigden.

,,Zij hebben me enorm geholpen. Ook kreeg ik een enorme opkikker toen tien dolfijnen onderweg met de golven van de boot mee zwommen, en toen ik hoorde dat mijn familie aan de kant in Frankrijk stonden te wachten.” Kalisvaart besloot de poging samen te laten gaan met het inzamelen van geld voor een goed doel. Mensen kunnen hem sponsoren via zijn website: (www.justgiving.com/pimkalisvaart).

Inmiddels heeft de oud-Bennekommer, nu woonachtig in Londen, al zeker meer dan 25.000 euro opgehaald voor het Engelse equivalent van de kankerstichting, genaamd ‘Cancer Research UK’. Kalisvaart koos voor deze stichting omdat een goede vriend van hem op 28-jarige leeftijd overleed aan kanker. Kalisvaart: ,,Ik ben ontzettend blij met het opgehaalde geld en overdonderd door alle leuke reacties.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie