‘Beste opleiding in Oost’ motto van Mixed Hockey Club Ede

27 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Binnen de Mixed Hockey Club Ede is een strategisch beleidsplan 2008-2012 opgesteld, dat ertoe moet leiden dat er over maximaal vier jaar zowel bij de mannen als de vrouwen een stabiele overgangsklasser staat. Een gewaagde onderneming als men bedenkt dat er jaarlijks, met name om studieredenen, van de Bosrand meer spelers vertrekken dan erbij komen.

door Ton Lens

Dat was met name bij de vrouwen de reden dat men vanuit de overgangsklasse afdaalde naar de tweede klasse. ,,Klopt allemaal”, aldus voorzitter Edwin Verhoef. ,,Maar onder het motto ‘de beste opleiding in Oost’ willen we ons doel bereiken.”

,,Dat kun je overigens op een aantal manieren doen. Je kunt met een zak geld spelers aantrekken maar dat doen we niet, we willen er geen duiventil van maken. Onze opzet is via de jeugdopleiding de hoofdmacht te voorzien van talent. Onze denkwijze is dat als we ze een goede opleiding geven, we ze ook aan de club binden. In Wim Kemps hebben we een persoon die advies geeft aan de trainerscoördinatoren wat betreft het uitwerken van vaste trainingsmethoden. Steeds wordt per periode bekeken of er vooruitgang is geboekt. Mocht dat niet zo zijn, dan zal worden bijgestuurd.”

Erik de Jong

,,De trainingscoördinatoren zullen er op toezien dat de opdrachten worden uitgevoerd”, vervolgt de preses. ,, Erik de Jong is aangesteld als coördinator van de keepers waarbij hij nauw gaat samenwerken met keeperstrainer Wouter van de Hoek. In het verleden beschikten we over uitstekende keepers. En naar dat niveau willen we weer terug. In het hockey is een goede sluitpost belangrijk.” Intussen is Bart Siezen van Schaerweijde teruggekeerd op ‘t oude nest.

,,Voordat een trainer bij ons de jeugd gaat trainen, krijgt deze eerste een trainersopleiding die we zelf hebben opgezet. Tijdens de winterstop geven we leden een trainersopleiding, die bestaat uit een twintigtal dagdelen”, legt Verhoef uit. ,,Bij de vrouwen heeft trainer Jan Cees Noordijk er in de persoon van Arjan Mathot een assistent trainer bij gekregen die ook de interne trainersopleidingen verzorgt. De trainingsintensiteit moet namelijk omhoog, dat kan het beste met een assistent trainer erbij om je ook toe te kunnen leggen op een specifieke training. Bij de mannen hebben we gezien dat dit uitstekend heeft gewerkt.

Ledengroei gehaald

,,Drie jaar geleden hebben we al een ‘plan de campagne’ gemaakt tot 2008. Daarin is de opknapbeurt van het clubhuis gerealiseerd, en is het spelniveau van de jeugd opgevoerd. Van de acht eerstelijns teams komen er momenteel vijf uit in de topklasse. De verwachte ledengroei naar 800 leden is ook uitgekomen. Wat Ede betreft is MHC een grote vereniging, maar landelijk een middelgrote. Om dat alles waar te maken, heb je te maken met een financieel plaatje. Met de hulp van de sponsors is dat ons gelukt.”

Goede sponsors

,,We kunnen ons gelukkig prijzen een aantal goede sponsors binnen de vereniging te hebben”, beaamt Els Daniels, bestuurslid communicatie bij de vereniging. ,,Met de verwachte groei van het aantal leden zagen we ook al in dat de accommodatie van twee velden niet voldoende zou zijn. In augustus 2005 zijn we al naar de gemeente gegaan om onze plannen voor te leggen en een beroep te doen op een derde veld. Begin 2007 zijn we samen met de gemeente definitieve plannen gaan maken, die hebben geresulteerd in de aanleg van een derde veld.

Groot bedrag

,,De beide velden die er lagen met kunstgras waren eveneens aan vervanging toe. De toplaag van een kunstgrasveld gaat ongeveer tien jaar mee en beide velden waren al ruim over dat aantal jaren heen. Vandaar dat besloten werd beide velden ook van een andere toplaag te voorzien. Gezien de toekomst hebben we besloten op het bestaande hoofdveld een waterveld te laten aanleggen en van de overige velden een semi waterveld te maken. Dit alles was te realiseren omdat de gemeente ons met een groot bedrag tegemoet is gekomen. Zelf heeft de vereniging er natuurlijk ook het nodige geld in moeten steken, maar onze gedachte was ‘als je toch iets doet, doe het dan ook meteen goed.

,,In district Oost zijn we nu de derde vereniging met een waterveld, wat zeker de toekomst zal zijn”, weet Daniels. ,,Een waterveld heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van een zand ingestrooid kunstgrasveld. Een waterveld heeft een betere demping, dus beter voor je lichaam, en het is veel sneller. Dat betekent wel dat je de trainingen moet aanpassen. Je moet specifieke waterveldtechnieken aanleren.”

,,Een aangespeelde bal stoppen en slaan is al heel anders, met name het raken van de bal. Raak je die verkeerd, dan gaat de bal hobbelen, stuiteren. Onder het veld ligt namelijk een dikke elastisch verende laag die dit veroorzaakt. Een semi waterveld is grover van structuur dan een echt waterveld en daarom wordt er zand in gestrooid zodat je een combinatie krijgt van water en zand.”

Jubileum

,,Dat we er niet voor hebben gekozen om op alle velden een echt waterveld aan te laten leggen, heeft te maken gehad met de kosten”, licht Edwin Verhoef toe. ,,Met ingang van het nieuwe seizoen dragen alle teams overigens hetzelfde tenue met dezelfde sponsornamen erop. Dit jaar bestonden we in april 45 jaar. Dat feest gaan we vieren op 18 oktober, waarbij we dan ook officieel de nieuwe velden in gebruik gaan nemen.

Tanja Groothoff

,,Wat betreft het komende seizoen hebben we hoge verwachtingen van de beide hoofdteams. Met de terugkeer van Tanja Groothoff zullen de vrouwen zeker voor een topklassering gaan. De mannen zullen zeker in het linkerrijtje thuishoren”, is de verwachting van Edwin Verhoef en Els Daniels.

Foto 1:

Edwin Verhoef en Els Daniëls tonen het nieuwe tenue en logo van MHC Ede. Alle teams krijgen dezelfde outfit.

Foto 2:

,,We trekken geen zak met geld open, we leiden onze talenten op.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie