Schot in aangepast bouwplan Molenpol

27 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Als het meezit begint medio 2009 de sloop van de bebouwing in De Molenpol voor nieuwbouw op deze plek. Bescherming van de molenbiotoop (voldoende wind vangen) leidde tot een aangepast plan dat nu ter inzage ligt. De gemeenteraad moet het bestemmingsplan in december vaststellen.

Het plan voorziet in de realisering van honderd woningen in verschillende woningtypes in verschillende prijsklassen: vrijstaande woningen, twee-onder-één-kap-woningen, appartementen en rijwoningen. Tijdens dorpsraadvergaderingen klaagden Lunteranen over het gebrek aan goedkope huizen op deze plek.

Het belangrijkste uitgangspunt in het plan is inpassing van de molen en molenbiotoop. Binnen een straal van ruim 35 meter vanaf de as van de molen komt geen bebouwing. De bebouwing in de directe omgeving van de molen is laag en half-vrijstaand. Pas verder van de molen neemt de bebouwing in hoogte en dichtheid toe. De gemeente heeft geprobeerd om de molen van zo veel mogelijk plekken in het plan en vanaf de Dorpsstraat zichtbaar te laten zijn. Parkeren vindt plaats op eigen terrein, in een parkeerkelder of in de parkeervakken in de openbare ruimte.

Verbetering windvang

De gemeente Ede hecht grote waarde aan het behoud van een functionerende molen. De molen kan alleen blijven draaien als deze genoeg wind vangt. Daarom heeft de gemeente in overleg met provinciale vertegenwoordigers van de afdeling cultuurhistorie en andere betrokken molendeskundigen gekeken op welke manier de windvang van de molen behouden kan blijven.

Onderzoek naar de windvang van molen ‘De Hoop’ laat zien dat de wind nu vooral wordt belemmerd door de hoge bomen in het plangebied. Om de molenbiotoop te kunnen behouden, moeten drie hoge bomen in het plangebied worden gekapt. De gemeente zegt dat zij de belangen tussen behoud van molen en molenbiotoop en de bescherming van monumentale bomen zorgvuldig heeft afgewogen. Uiteindelijk heeft zij gekozen voor het behoud van de molen.

De firma Wolff, nu gevestigd in De Molenpol, verhuist naar bedrijventerrein De Stroet. Eerdere bezwaren van de ondernemers in dit gebied zijn van tafel, omdat de gemeente wil zorgen voor een betere ontsluiting op de Postweg.

Tot en met 1 oktober ligt het ontwerp-bestemmingsplan voor iedereen ter inzage bij het Informatiecentrum Bouwen, Wonen en Milieu, stadskantoor De Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede. Alle belanghebbenden kunnen in die periode schriftelijk hun zienswijze op het plan geven. Alle zienswijzen worden meegenomen in de definitieve besluitvorming. Het Infocentrum is dagelijks geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie