Inzamelingsactie Kameroen

27 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

In november 2007 waren Nick en Nicole van den Biggelaar op familiebezoek. ,,Ook hielden we een beetje vakantie. We gingen naar het noorden omdat daar wildparken zouden zijn. Die waren toen allemaal nog gesloten. Bij toeval kwamen we in contact met een man, die ons zijn huis liet zien. Hij bleek leraar te zijn en vroeg ons of wij zijn school wilden zien. Toen ik de school zag, kreeg ik het een beetje Spaans benauwd. We werden getroffen door die toestand daar.” Boomstammen worden daar gebruikt als schoolbanken. ,,Verder is er één deur en een schoolbord. En dat is alles voor de zestig kinderen, “ zegt Nick van den Biggelaar. ,,We vonden het echt zielig voor de kinderen,” vult Nicole van den Biggelaar aan. ,,Die nacht heb ik niet goed geslapen. De volgende dag hebben we papier en potloden gekocht. En naar de school gebracht.”

‘Schoolgeld van vier euro is al een probleem’ BENNEKOM - Een bezoekje aan een schooltje op twintig kilometer afstand van de plaats Garoua in Kameroen, in the middle of nowhere, maakte een diepe indruk op Nick en Nicole van den Biggelaar. Het Bennekomse echtpaar wil geld inzamelen om de school in januari 2009 te verrassen. Ook willen zij geld inzamelen om een waterput bij een school aan te kunnen leggen in de plaats Bamena in Kameroen.

door Jan de Boer

Toen besloot het Bennekomse echtpaar om te gaan helpen. ,,Voor één kind kost het schoolgeld maar vier euro per jaar. En dat is voor veel ouders nog een probleem. Zij hebben totaal geen bron van inkomsten, een stukje land met drie maïsplanten,” aldus Van den Biggelaar, die in Wageningen een modezaak heeft. ,,We hebben een rekening geopend en dat bij de kassa liggen. Al binnen één week hebben we heel veel respons. We roepen iedereen op ons te steunen door vier euro of meer over te maken.”

De schoolbanken wil men in Kameroen zelf laten maken. ,,Een aanbod voor schoolbanken uit Nederland vinden wij sympathiek. Maar daar beginnen wij liever niet aan. Je hebt anders hoge transportkosten, invoerrechten, een container en je moet het inklaren. “ Nicole van den Biggelaar komt oorspronkelijk uit Douala in Kameroen. ,,Ik woon al bijna tien jaar in Nederland.”

Er zijn af en toe contacten met de school. ,,Men is nu bezig om een nieuw schooltje te bouwen, maar heeft nog geen geld meer voor een dak van golfplaten. Het is daar bloedheet. Naast materialen hopen we ook dat we het dak voor de kinderen kunnen financieren. Vanuit het geboortedorp van Nicole, Bamena, hebben we nog het verzoek gekregen om een waterput te financieren. Bij toeval spraken we vier leraren in een barretje aan de weg. Een leraar belde ons op of wij niet voor de put voor de school kunnen zorgen.”

De actie houden Nick en Nicole van den Biggelaar samen met hun plaatsgenoten Jan Willem Gerritsen en Marlies van Asselt. ,,Giften zij welkom op rekeningnummer 142375780 ten name van N.J.H. van den Biggelaar inzake hulp scholen in Kameroen. Nick en Nicole van den Biggelaar willen later verantwoording afleggen over wat zij met het geld deden. ,,De actie loopt goed. Binnen een week hebben we al 650 euro opgehaald.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie