Verlenging proef inzameling plastic

27 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Het gemeentebestuur besloot om de proef met gescheiden inzameling van plastic voort te zetten tot eind 2008. Dit experiment was begin van 2008 begonnen in drie wijken van de gemeente.

De Edese proef is onderdeel van een landelijke pilot om na te gaan hoe plastic afval het beste kan worden ingezameld en welke kosten hiermee gemoeid zijn. Gemiddeld wordt er in het proefgebied bijna zeven kilo plastic afval per inwoner per jaar jaar aangeboden. Uit een enquete bleek dat bewoners in het proefgebied positief zijn over de mogelijkheid om plastic verpakkingsafval apart aan te bieden.

De resultaten van de landelijke pilot worden in november verwacht. Het college van B en W heeft besloten om in afwachting van de landelijke resultaten de proef ongewijzigd voort te zetten. Eind 2008 besluit het college op grond van de dan beschikbare informatie of de gemeente verder gaat met het gescheiden inzamelen van plastic.

,,Nu is de tijd nog niet rijp om te beslissen welke aanpak de best is’’, legt wethouder Peter van ‘t Hoog uit. ,,In andere plaatsen zamelen gemeenten bijvoorbeeld in met afvalbollen voor plastic die naast de glascontainers staan. Ook aan de discussie over het plastic halen, brengen of pas te scheiden na het ophalen is nog niet afgerond. Er zitten nog (technische) mitsen en maren aan.’’

Na het eerste halve jaar is de wethouder toch wel tevreden. Van de deelnemers aan de proef is negentig procent positief, tevreden. In Ede is op drie manieren geëxperimenteerd. ,,Een zak los aan de weg zetten leverde uiteraard een rommelige aanblik op, maar het werkte op zich goed. Het plastic in de papiercontainer gooien en een dag na het papier ophalen ging ook goed, omdat die Kliko schoon is, alleen heeft niet iedereen zo’n container. Het plastic in de restafvalcontainer gooien, een dag nadat die Kliko is geleegd, is niet zo schoon. Bovendien mis je dan dat ding een dag. en dat vinden sommige mensen lastig.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie