Gemeente wil energie besparen

27 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

De zonneboileractie, duizend energieboxen, klimaatlessen op basisscholen en een website over duurzaamheid, het zijn de voorbeelden waarmee de gemeente Ede de afgelopen jaren actief was om duurzaamheid te stimuleren. Dit gebeurde naast de taken die zij sowieso heeft ten aanzien van nieuwbouw van woningen (Kernhem B), bedrijven (Schuttersveld B) en windenergie.

Duurzaamheid vier jaar lang gestimuleerd EDE - ,,Niet het opgeheven vingertje, maar positief stimuleren. Mensen over de drempel helpen.’’ Het zijn woorden van wethouder Peter van ‘t Hoog over het nieuwe klimaatbeleid voor de komende vier jaar. ‘Impuls duurzaamheid’ moet minstens twintig procent energie gaan besparen, bijvoorbeeld door woningen en panden beter te isoleren.

,,We moeten mensen een zetje geven, want het betaalt zich terug. Het is een creatief proces. Een ander voorbeeld...misschien kunnen we telewerken wel faciliteren in kantoorgebouwen’’, licht Van ‘t Hoog toe.

Als voorbereiding op het klimaatplan heeft het college een startnotitie ‘Impuls duurzaamheid’ opgesteld. Hiermee wil het college samen met de gemeenteraad keuzes maken over doelen, strategie en thema’s voor het nieuwe klimaatplan.

Het klimaat is snel aan het veranderen, door de uitstoot van broeikasgassen. Het eind van de voorraden fossiele energie (olie en gas) komt steeds meer in zicht. Ook in Ede bestaat consensus over de noodzaak om ook op lokaal niveau maatregelen te nemen.

De gemeente is in 2003 begonnen met een planmatige aanpak van het klimaatbeleid. Het college wil de inspanningen voortzetten en vernieuwen, met behulp van een nieuw plan. Hierbij wordt het klimaatbeleid geplaatst in de bredere context van duurzaamheid en duurzame ontwikkeling. Dit houdt in: kansen zien om de kwaliteit van leven in Ede te verbeteren.

Het college ziet op tal van terreinen kansen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Bijvoorbeeld bij de nieuwbouw van woningen en door de inzet van duurzame energie uit wind en biomassa. Ook wil de gemeente zelf het goede voorbeeld blijven geven, bijvoorbeeld door energiebesparing in de eigen gebouwen en bij de openbare verlichting.

De gemeente kan het niet alleen. Ook de inzet van Edese burgers, bedrijven en andere maatschappelijke actoren is noodzakelijk. Deze zullen daarom betrokken worden bij de voorbereiding van het nieuwe plan. Het maken van een nieuw plan gebeurt in twee stappen.

|De eerste stap is de startnotitie ‘Impuls duurzaamheid’. Daarin worden, op hoofdlijnen, verschillende keuzemogelijkheden beschreven. Na bespreking van deze notitie met de gemeenteraad zal het college ook burgers, bedrijven en organisaties hierbij betrekken.

Hierna zal het nieuwe klimaatplan worden opgesteld en, naar verwachting eind van dit jaar, aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie