Carel de Vries niet te stuiten bij De Cirkel

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - De ene ronde is de andere niet. Zette Carel de Vries vorige week de aanval in op de koploperspositie. Het mislukte net. Uitstel van executie zo bleek na de zesde speelronde. Zelf versloeg hij koploper Jan Pijkeren. De zesde zege op rij voor deze attractieve schaker. Jef van Swieten (tweede) moest de punten aan Sebo Nienhuis laten. De Vries gaat met 77 punten voorsprong aan de leiding op Sebo Nienhuis. Jef van Swieten volgt op 115 punten. Jan Pijkeren zakte naar de vijfde plaats. Martien Rood schoof na een thriller tegen Rob Heynis eveneens voorbij.

In het 'open Spaans' ontweek Carel de Vries al snel de theoretisch gangbare paden. Pijkeren leek aardig te staan, maar liet pardoes een paard insluiten. Dit dwong hem tot een aanval op de Koninklijke veste van zijn tegenstander. De Vries - licht in tijdnood - hield het hoofd koel. ,,Carel sloeg de aanval af. Hij plaatste een gemene dubbele aanval dat hem een stuk opleverde", aldus Pijkeren. Hem restte daarna niets anders dan de nieuwe koploper te complimenteren met zijn goede spel.

Van Swieten en Nienhuis haalden het Frans van stal. Na een onregelmatige opening trokken de zwarte stukken ten aanval. Sebo Nienhuis had het sterke Pg3 met schaak in huis. De winst was binnen.Van Swieten: ,,Ik heb het in de overgang van midden-eindspel weggegeven. Het 'matje' niet gezien.''

In het duel met Thomas Slijper leek Jan Hartsuiker een gewonnen eindspel in handen te hebben. Hij kwam al voortreffelijk uit de opening. ,,Ik verloor een pion door een zwakke zet", aldus Slijper. In het eindspel met twee torens en een paard beheerste Jan Hartsuiker de stelling. Slijper verdedigde zich naar vermogen. Het enige probleem dat Hartsuiker niet kon tackelen was de beschikbare tijd (116 seconden tegen 12 minuten voor Slijper). Slijper bewees uit het goede schaakhout gesneden te zijn. Hij bood remise aan. ,,Ik wilde deze stelling niet op de klok winnen", besluit Thomas Slijper.

De toptien spelers Martijn Bakker en Anne Postma hebben groot ontzag voor elkaars schaakkwaliteiten. In een boeiende Koningsgambiet was remise het logische gevolg. Martien Rood en Rob Heynis zijn spelers die elkaar wel liggen. Het schaakspektakel dat zij op het bord brengen is meestal zeer amusant. Deze speelronde maakte daarop geen uitzondering. Een bloedstollend spannend eindspel waarin Heynis een 'dodelijke' aanval leek te plaatsen. De aanval sloeg echter niet door mede door goed verdedigend spel van Rood. In het technisch goed gespeelde eindspel won Rood. ,,De gelukkigste heeft gewonnen", aldus de sportieve Martien. ,,Ik heb genoten van dit spektakel", aldus Rob Heynis. Twee tevreden schakers die daarmee goed de onderlinge sfeer bij de Cirkel weergeven.

Pronk lijkt op de terugweg. In 21 zetten won hij van Kingma. Nog korter duurde de partij tussen de 'oudgedienden' Jan Banga en Remy Mouthaan. Zij besloten tot remise nadat zij hun nood hadden geklaagd over de vele blunders die de partij ontsierden. Of waren het mindere zetten? Die discussie duurde nog lang voort.

Overige uitslagen: Boom - Van de Weteringh, Bootsman - Janssen, Ziegler - Nagel, Degenhart - Wenning, Van de Brink - Bor en Spronk - Teunissen allen 1-0. Zee - Dekker, Hoek - Van der Wijngaart, Bomhof - Van der Vos, De Feijter - Van den Berk, Blokpoel - Pasveer, Di Pietro - Eshuis 0-1.Numan - Verduyn en Radstaat - Van der Niet werden remise.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Louis van der Vos, telefoon (0318) 630906 of dinsdags in de speelzaal.

Op de foto: Sebo Nienhuis verrast met 'schaakje' Jef van Swieten

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie