Nieuw: bokslessen bij Body Perfection

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Boksen kon nooit in Ede. Sinds kort is het wel mogelijk om deze sport te beoefenen bij sportstudio Body Perfection aan de Vening Meineszstraat 3/B in Ede. Drie avonden geeft Thomas Mboua les. De belangstelling is zo groot, dat wellicht het aantal bokslessen uitgebreid wordt.

De bokslessen zijn volgens de oorspronkelijk uit Kameroen afkomstige Thomas Mboua voor iedereen. ,,Het is voor recreanten of voor jongens, die met boksen willen beginnen. De groep is goed gemotiveerd. Misschien komt er ook boksen voor vrouwen en voor kinderen.”

Goed voor conditie

Boksen is volgens hem goed voor de gezondheid en ook voor de conditie. Op dinsdagavond kan er bij Body Perfection van negen tot tien uur gebokst worden. Op vrijdagavond van acht tot negen en zondagmiddag van twaalf tot een uur.

De 37-jarige Mboua is al tien jaar in Nederland. ,,Op mijn drieëntwintigste ben ik zelf met boksen begonnen. Voor die tijd was ik een traditionele free fighter. Daarna was ik amateurbokser in Kameroen. Toentertijd was ik mijn provincie, Douale, de beste. In Nederland ben ik blijven boksen. Alleen maar trainen. Je kon niets opbouwen.”

Later trainde hij in Renkum en in Arnhem. ,,Daar kon ik de opleiding voor aerobics beginnen.” Sinds enkele jaren is Thomas Mboua de rechterhand van de Arnhemmer Orhan Delibas, die ooit een zilveren medaille haalde tijdens de Olympische Spelen in Barcelona. ,,Ik geef ook bokslessen in Arnhem.”

Schot in roos

De bokslessen van Mboua bij Body Perfection blijken een schot in de roos. ,,De groep hier in Ede is veertig, vijftig mensen. Nee, voordat ik kwam was er nog geen boksgroep. Hoe lang ik nu bezig ben? Sinds de eerste van de maand oktober. Op de eerste les, een proefles, waren iets van honderd leden aanwezig. Zij hadden gehoord dat ik hier boksles zou komen geven. Ik heb bij veel boksclubs gebokst en de mensen kennen daardoor mijn naam. In die wereld ben ik bekend.”

Voor Thomas Mboua is boksen de beste gevechtsport. ,,Boksen is goed voor je lichaam, voor je gezondheid. Ook voor de discipline. Bij boksen heb je verschillende soorten van trainingen. De trainingen voor recreanten is anders dan die voor de aspirant-bokser of de amateurs. Recreanten komen niet om klappen te krijgen, het is gewoon voor de conditie, kracht, bloeddruk en het hart.”

Het krijgen van conditie is tijdens de training belangrijk. ,,Maar ook stoten op de bokszak om kracht te krijgen. Eigenlijk van alles. Niet iedereen wil wedstrijden boksen. Recreanten sparren met elkaar. Zij tikken, slaan elkaar niet hard. Als amateur heb je misschien wel een jaar nodig om de goede conditie en de techniek te leren om wedstrijden te kunnen boksen.”

Way of living

Wie op een goed niveau kan boksen, krijgt via Thomas Mboua de kans om bij team Delibas in Klarendal te gaan boksen. ,,Hij blijft ook hier boksen. Trainen bij Delibas is extra. Zelf boks ik ook nog steeds als middengewicht. Boksen is voor mij een way of living, een manier om een sociaal leven te krijgen. Ook een manier om de agressiviteit op straat kwijt te raken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie