Edenaar hoort celstraf eisen voor 'roekeloos rijgedrag' in Veenendaal

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Vier maanden celstraf en twee jaar rijontzegging, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Dat eiste de Utrechtse officier van justitie R. Klee woensdag tegen een 25-jarige Edenaar die in Veenendaal een ongeluk veroorzaakte terwijl hij dronken achter het stuur zat.

De man reed op 24 mei rond drie uur 's nachts naar huis na een avondje stappen. Hoewel hij zelf had verklaard dat hij drie bier had gedronken, bleek uit een test dat zijn alcoholgehalte twee keer hoger was dan toegestaan. Toen hij op de Rondweg West in Veenendaal de kruising met de Pionier naderde, zou hij hebben gezien dat de stoplichten oranje waren.

Te hard

In plaats van te stoppen, reed hij door, naar eigen zeggen vermoedelijk door rood. Hij zou niet zo goed hebben opgelet, omdat hij met zijn autoradio zat te rommelen. Bovendien had hij tegen de politie gezegd dat hij op dat moment zo'n tachtig kilometer per uur reed, in plaats van de maximaal toegestane vijftig.

Op de kruising kwam hij in botsing met een andere auto. De bestuurster hiervan was door groen gereden. De wagen van de vrouw werd in de linkerflank geraakt. Volgens officier Klee was het 'eigenlijk een geluk' dat de vrouw er 'relatief goed' vanaf was gekomen.

Nasleep

De vrouw bleek achteraf een gebroken schaambeen te hebben opgelopen. Zij vertelde woensdag op de zitting dat zij nu nog steeds last heeft van de nasleep van die verwonding. Bovendien is zij door alle problemen haar baan als kapster kwijtgeraakt.

De officier woog bij zijn eis mee dat in tegenstelling tot het slachtoffer, de Edenaar zelf niet bij de zitting aanwezig was. Klee vond het kwalijk dat de man niet in het openbaar verantwoording kwam afleggen voor zijn gedrag.

'Alles fout'

Temeer omdat dit volgens de officier 'echt roekeloos' was geweest. ,,Deze verdachte heeft alles fout gedaan wat je in het verkeer maar fout kunt doen", constateerde hij. Bovendien wees hij er op dat de man niet lang voor het ongeluk ook al was beboet voor dronken rijden.

De officier vond gezien al die omstandigheden alleen een celstraf recht doen aan de feiten. Daarnaast vond hij dat de man zijn rijbewijs voor lange tijd moest inleveren. De rechtbank doet uitspraak op 13 november. (JPU)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie