Blauw Geel'55 door arbitrale dwaling van slag

30 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - De eerste periodetitel was heel dicht binnen handbereik. Blauw Geel'55 leidde soeverein met 0-3 tegen een verslagen ogend Advendo'57, terwijl de uitslag van concurrent Zwart Wit'63 (1-2 winst bij Lunteren) al bekend was. Maar een zeer dubieuze strafschop zorgde voor de ommekeer. Waar de Edenaren van slag raakten, roken de Ederveners bloed. Uiteindelijk pakte Advendo ver in extra tijd via een lucky goal van Teus van den Brink nog de winst: 4-3.

Nadat Martin Laamers luid en duidelijk arbiter W. de Wit uit Dodewaard had laten weten hoe hij er over dacht, kwam de trainer in een lege kleedkamer enigszins tot rust. ,,Zo'n onterechte strafschop heb ik nog nooit meegemaakt. Ik had de scheidsrechter wel zijn fluit willen afpakken. Feit is gewoon dat daarna er een ommekeer in de wedstrijd kwam.''

Wat betreft de strafschop had de oud international recht van spreken. Precies na een uur spelen werd gefloten voor een overtreding van Jeroen Berkhof op Jarco van den Dikkenberg. Als de gele kaart voor de spits voor een schwalbe was geweest, in plaats van voor de Blauwgeler, had niemand daar wat van gezegd. Henry van den Dikkenberg had daar lak aan. Op een Neeskens-achtige wijze knalde hij de 1-3 binnen.

Het was het sein voor het 'Ederveense kwartiertje'. Nadat een wel zuivere elfmeter was weg gewuifd, was het binnen een kwartier 3-3. Jaap van Doorn en Jarco van den Dikkenberg scoorden. Feit is dat bij 1-3 Frank van der Wagen en bij 2-3 Danny Burgerhoudt verzuimden te profiteren van de ruimte dat het volop op de aanval spelende Advendo weg gaf.

Passing

,,Op die momenten was de passing niet goed. Niet voor niets wordt daar veel op getraind'', reageerde Laamers. ,,Wij waren in die fase compleet uit de wedstrijd. Konden ons spelletje niet meer spelen. Wij gingen in het spel van Advendo mee.''

Het laatste kwartier kon het alle kanten op. Eén Ede's doelpunt zou nog steeds voldoende zijn voor een beslissingsduel om de periodetitel. Intussen waren de beste kansen voor de thuisclub. In die fase moest Robin Berkhof er met rood voortijdig van af. Het leek over het geheel gezien een terechte 3-3 te worden. Tot, inmiddels onder kunstlicht, zeven minuten in extra tijd een voorzet van Teus van den Brink zomaar achter doelman Erik Hageman verdween: 4-3.

Niemand had dat even eerder op sportpark Allemanskamp durven te bedenken. Zeker niet toen net na rust een terugspeelbal van Henry van den Dikkenberg weliswaar opstuiterde, maar invaller doelman Erwin Huijbens de bal volledig miste. Die 0-3 leek de genadeslag. Daarvoor had Blauw Geel het betere voetbal laten gezien. Maar echt veel kansen leverde dat niet op. Met doelpunten uit een vrije trap (Frank van der Wagen) en een corner (Sabri Yöney) toonde men zich bijzonder effectief.

Kansen

Advendo speelde slordig, maar was zeker de periode na de 0-1, feller. De tweede bal was steeds voor de Ederveners. In de personen van Jaap van Doorn, Henry van den Dikkenberg en Renco van Egdom had men opgelegde kansen. Die werden allemaal gemist.

Daarom leek het er op dat de bloemen reeds uit de emmers konden worden gehaald. Het liep toch anders. ,,Zonde'', merkte Laamers nog eens op. ,,We speelden de eerste zestig minuten goed voetbal. We hadden de periode al in onze handen. En dan geef je het toch weg. Daar ben ik enorm ziek van. Het is een harde klap. Voor mij, maar nog meer voor die jonge jongens.''