DJ's uitgaanscentrum Ede draaien tegen geweld

26 november 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Het uitgaanscentrum van Ede doet zaterdag 13 december mee aan de manifestatie 'Draaien tegen geweld', een initiatief van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG). Kroegen, discotheken, barpersoneel, dj's, politie en gemeenten slaan de handen ineen om bezoekers op een positieve manier duidelijk te maken dat agressie en geweld niet past bij een gezellig avondje uit.

Horecaondernemers nemen deel aan de campagne door hun locatie en barpersoneel aan te kleden met promotieartikelen van de actie. Ook dj's ondersteunen de actie en draaien de hele avond in het teken van Draaien Tegen Geweld. Een speciaal opgeleid promotieteam bestaande uit jongeren is in de uitgaansgebieden aanwezig en benadert het uitgaanspubliek met informatie over hoe je onderling agressie en geweld tijdens een stapavond kan voorkomen.

,,Op deze manier wordt een unieke sfeer neergezet, die jongeren stil laat staan bij het feit dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor een avond zonder agressie of geweld'', aldus Paul van Schie van LSTZG. Bezoekers kunnen een positief statement maken en lachend op de foto worden gezet. Alle foto's en verdere informatie over de actie worden zichtbaar gemaakt op de website www.zinloosgeweld.nl/DJ.

Het belangrijkste doel van de actie is jongeren bewust te maken van hun eigen bijdrage aan een leuke stapavond. ,,Met Draaien Tegen Geweld hopen wij op een brede ondersteuning van alle bezoekers en horeca-exploitanten en willen wij iedereen op een leuke manier duidelijk maken dat er geen excuses zijn om agressie en geweld toe te passen", aldus Bart Wisbrun, woordvoerder van de LSTZG.

Uit onderzoek is gebleken dat dertig procent van de jongeren in Nederland wel eens een wapen meedraagt tijdens het uitgaan. Interviews met daders, slachtoffers, horeca en getuigen hebben uitgewezen dat wapens schijnveiligheid creëren. Wie met een wapen rondloopt, voelt zich zelfverzekerder en is minder snel geneigd conflicten te sussen of uit te weg te gaan. Verbaal en fysiek geweld komt dan snel om de hoek kijken. Wanneer de situatie vervolgens escaleert, wordt er te gemakkelijk naar de horeca gewezen als verantwoordelijke.

De actie Draaien Tegen Geweld is eerder in 2007 uitgevoerd in de Gemeente Amsterdam en Noordwijk. Dit met mede ondersteuning van Plan Nederland en de Nationale Jeugdraad.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie