Haagse politici bezoeken ziekenhuis voor chronische longziekte

26 november 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Tweede Kamerleden J. Schermers (CDA) en E. Wiegman (CU) brachten maandag een werkbezoek aan Ziekenhuis Gelderse Vallei. De kamerleden kregen tijdens dit werkbezoek uitgebreide informatie over de chronische longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Het ziekenhuis werkt volgens het zorgprogramma Picasso en COPD, waarin ook de regionale huisartsen en Kruiswerk West Veluwe participeren.

Alles met het doel om de zorg voor deze groep longpatiënten volgens de nieuwste inzichten met alle disciplines te organiseren: ‘COPD-zorg, beter en completer’. Picasso en COPD richt zich op de optimalisatie van de zorg rond de COPD patiënt en bundelt kennis, ervaring en middelen van relevante zorgpartijen en disciplines zoals huisartsen, longartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, gezondheidseconomen, gezondheidswetenschappers, patiënten en vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen.

Alles met het doel om COPD-projecten in Nederland te ondersteunen en de onderlinge interactie tussen deze initiatieven te bevorderen. Picasso voor COPD is officieel onderdeel van het mede door het ministerie van VWS gefinancierde Stimuleringsprogramma Diseasemanagement van ZonMw. Het ketenzorgproject rond Ede heet ‘Samen voor COPD, COPD-zorg beter en completer’ en wordt ondersteund door Picasso.

Werkbezoek

De Kamerleden Schermers en Wiegman voerden gesprekken met artsen, onderzoekers en verpleegkundigen van Ziekenhuis Gelderse Vallei die bij het COPD-project betrokken zijn. Huisarts J. Dirven vertelde over zijn ervaringen met tele-spirometrie (longfunctieonderzoek via internet). Ook brachen zij een bezoek aan de verpleegafdeling longziekten en het longfunctielaboratorium. Zij konden aan den lijve ondervinden wat een longfunctietest inhoudt.

Picasso is een initiatief van Pfizer en Boehringer Ingelheim, geneesmiddelenproducenten en het onderzoeksinstituut Caphri van de Universiteit van Maastricht. Sinds 2008 is Picasso voor COPD officieel onderdeel van het Stimuleringsprogramma diseasemanagement van ZonMw.

COPD staat voor chronisch obstructief longlijden. Het is een longaandoening met als belangrijkste symptomen hoesten en kortademigheid. Naar schatting lijden één miljoen Nederlanders aan COPD, terwijl ongeveer 300.000 mensen in Nederland gediagnosticeerd zijn. COPD is een van de snelst stijgende chronische aandoeningen en zal in 2025 doodsoorzaak nummer 3 zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie