Bokser Arnold Vanderlyde tot veehouders: ,,Blijf in beweging''

26 november 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Rijnvallei Diervoeder hield vrijdag in Cinemec de jaarlijkse Ondernemersdag Veehouderij van de land- en tuinbouwcoöperatie Rijnvallei. Deze dag is bedoeld voor alle agrarische ondernemers in de veehouderij. Drie leden van Rijnvallei hielden een inleiding, waarna de topsporter Arnold Vanderlyde de veehouders een hart onder de riem stak: want, een agrarisch bedrijf runnen is ook topsport.

Het Cinemec in Ede was dit jaar zo mogelijk nog drukker bezocht dan vorig jaar. Johan Huitink, de voorzitter van Rijnvallei leidde deze dag en ging in op de dynamiek in de sector, maar de leden kunnen Rijnvallei afrekenen op kennis, kunde en innovatie, aldus Huitink. Drie sprekers, allen leden van Rijnvallei gaven een bedrijfspresentatie, bestaande uit een film van het bedrijf – Cinemec is tenslotte een bioscoop – en een toelichting.

Pieter Bouw heeft in Voorthuizen een pluimveebedrijf van 115.000 leghennen en 60.000 opfokhennen in koloniehuisvesting en daarnaast vleesvarkens en vermeerderingszeugen. De kracht van Bouws bedrijf zit hem in de samenwerking tussen alle adviseurs/voorlichters, de dierenarts en andere betrokkenen op zijn bedrijf. Ze zitten met elkaar aan tafel met één gezamenlijke doelstelling namelijk: het doel van de ondernemer.

Melkveehouder Peter van Rooijen uit Cothen koos ervoor om boer te blijven, maar moest daarmee wel uitbreiden. De stal raakte namelijk vol, hij kwam in de knoei met arbeid, er was teveel vast werk, dus Van Rooijen moest stappen maken. Deze dag deed hij zijn manier van omgaan met investeringen uit de doeken. Stapsgewijs nam hij zijn gehoor mee door het proces van plannen maken, realisatie, bijschaven, begroting en bouw. Vooral je verstand erbij houden, denken hoe je het zelf wilt hebben en zelf meewerken: je moet straks kunnen genieten van je investering.

Efficiency

Dick van Cooten, varkenshouder te Leersum gaf uitleg over de efficiency die hij op zijn bedrijf heeft gerealiseerd. Met 3200 vleesvarkens en plannen voor nieuwbouw heeft Van Cooten heel wat vrije tijd en gaat fluitend door zijn bedrijf, omdat hij zowel de bedrijfsopzet als de arbeid efficiënt heeft georganiseerd. Het gaat soms om kleine dingen, die veel tijd schelen; zo maakte Van Cooten een vanghok voor het opvangen en afleveren van de varkens, hij voert computergestuurd, er is een lijnverbinding vanuit de stallen naar het huis voor zowel de pc als de voermachine, en over de looplijnen in het bedrijf is goed nagedacht.

Advies van Van Cooten is tevens om niet zomaar te gaan bouwen waar het kan of waar de oude stal stond, maar desnoods ergens anders nieuw te bouwen, wat op de lange termijn winst oplevert. Dingen die hij niet leuk vindt of niet goed in is, besteedt hij uit, dat scheelt in efficiency, maar ook in werkplezier.

Arnold Vanderlyde - drievoudig Europees Kampioen Boksen en drievoudig Olympisch bronzen medaillewinnaar - was dertien jaar topsporter en gaf zijn geheimen bloot waar het gaat om passie en drive. Als sporter maar ook als veehouder moet je naast passie ook beheersing aan de dag leggen om niet alleen als eerste over de finish te gaan, maar vooral goed de streep te behalen. Je moet je veilig en verantwoord in de ring - je bedrijf - begeven, maar vooral ook genieten van het proces en niet alleen blind achter je doel aangaan. Aan moeilijke situaties ontkom je ook als veehouder niet, maar de belangrijkste les uit de bokssport die ook hier geldt, is: zo lang je in beweging bent, is de kans dat je geraakt wordt het kleinst.

Na een boeiende forumdiscussie tussen de sprekers en een traditioneel stamppotbuffet gingen de leden van Rijnvallei mentaal en fysiek gesterkt terug naar hun eigen bedrijf.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie