,,Het is een prettig idee om alarm te kunnen slaan”

26 november 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Mevrouw Hildering, geboren en getogen in Amsterdam, woont nu zo’n acht jaar samen met haar man in Ede. ,,Om dichter bij mijn dochter te wonen”, vertelt ze. Het echtpaar woont zelfstandig, maar heeft sinds een aantal jaar wel een alarmsysteem in huis om in geval van nood direct hulp te kunnen inschakelen. Zorgaanbieder Opella biedt deze personenalarmering in de gemeenten Ede, Veenendaal, Renkum en Wageningen.

Ze mist het wel, haar leventje in Amsterdam, al hebben ze het in Ede ook goed. Fijne buren en een leuk uitzicht. Mevrouw Hildering: ,,Mijn man kijkt vanuit onze woonkamer graag over de speeltuin uit en voorziet de activiteiten van de kinderen van allerhande commentaar”, glimlacht ze. Meneer Hildering is dementerend en dat valt niet altijd mee. ,,Dementie is heel zwaar voor de partner”, vertelt mevrouw Hildeirng. ,,Je kunt je er niet op voorbereiden: bij iedereen pakt het weer anders uit. Als ik alleen naar de supermarkt ga, raakt hij soms in paniek, omdat hij niet meer weet dat ik weg ben. Daarom gaat hij het liefst mee.”

Enkele jaren geleden is meneer Hildering gevallen. De dokter en de dochter van het echtpaar werden gebeld. Op aanraden van hen heeft mevrouw Hildering toen een alarmsysteem gehuurd. Het echtpaar is samen aangemeld, hoewel mevrouw Hildering zelf nog redelijk goed ter been is. ,,Maar als er iets met mij gebeurt, kan mijn man me niet helpen. Daarom vind ik het een fijn idee dat we dat alarmsysteem hebben.”

Gelukkig heeft het echtpaar nog niet vaak gebruik hoeven maken van de alarmering, maar laatst was het ineens toch nodig. Midden in de nacht nog wel. ,,Wij hebben personenalarmering van Opella en de medewerker was snel ter plekke.” Samen hebben ze meneer op bed gelegd. Helaas is hij die ochtend nog een keer gevallen. ,,Opnieuw heb ik toen alarm geslagen”, zegt mevrouw Hildering. Twee medewerkers van Opella zijn toen gekomen. ,,Wel makkelijk dat ze met dat sleutelkluisje makkelijk naar binnen kunnen. Ik hoorde de medewerker zeggen: ,,Ik ben het, hoor. Nog even de deur achter me dicht doen.” Toch wel een geruststellend gevoel’, vindt mevrouw Hildering.

Opella is een zorgorganisatie in de regio Ede, Wageningen, Veenendaal en Renkum. Voor vragen voer personenalarmering voor andere zorgvragen kan worden gebeld met het Opella servicepunt. Een deskundige medewerker beantwoordt vragen en kan een persoonlijk advies geven. Opella servicepunt, tel. 0318 752222 (maandag tot en met vrijdag van 8.30-17.00 uur).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie