Gewonden en veel materiële schade door gladheid

26 november 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - De gladheid heeft dinsdagmorgen voor veel ongemak gezorgd in het verkeer. Er ontstonden op verschillende plekken files en op een aantal plaatsen konden automobilisten slechts stapvoets rijden. Vooral fietsers en voetgangers ondervonden veel overlast van het gladde wegdek. In de politieregio Gelderland-Midden kwamen er vanaf 05.00 uur zo’n 63 meldingen van mensen over slippartijen en/of ongelukken door gladheid. De meeste meldingen kwamen vanuit Ede, tien in totaal.

Veel van de melders kwamen met de schrik vrij en konden hun weg direct vervolgen. In 41 gevallen moest de politie ter plaatse komen. Vanwege ernstig materiële schade (of zelfs voertuigen in de sloot) of omdat er weggebruikers gewond geraakt zouden zijn. Daarbij liep het letsel uiteen van kneuzingen en blauwe plekken tot soms zelfs vermoedelijke botbreuken (heup, bovenbeen). Vooral de voetgangers en fietsers bleken betrokken te zijn bij de letselongevallen. ,,Het valt op dat dit een kwetsbare categorie is'', reageert politievoorlichter Harry Munniksma.

Halverwege de ochtend, omstreeks 10.00 uur normaliseerde de situatie zich. Het aantal ongevallen door de gladheid nam af en de files losten uiteindelijk op.

Ongevallen deden zich in de hele regio voor. Naast Ede kwamen er veel meldingen uit Arnhem (7). Verder werd melding gemaakt van ongevallen in Nijkerk (3), Barneveld, Kootwijkerbroek, Lunteren, Wageningen en Duiven (elke plaats 2) en een enkele melding uit Nijkerkerveen, Wekerom, Heelsum, Renkum, Velp, Valburg, Westervoort, Babberich, Randwijk, Elst, Heteren en Zetten.

In de gemeente Ede ging het om verkeersongevallen met vooral materiële schade op de A12, de Dreeslaan, de N224, de Verlengde Arnhemseweg, de Wekeromseweg, de Copernicuslaan, de A30, de Barneveldseweg, de Lage Valkseweg, de Langenhorst en het Professor Schermerhornpark.

Door de glijpartijen was het erg druk in Ziekenhuis Gelderse Vallei. ,,Het was dinsdagochtend dubbel zo druk", meldt ziekenhuiswoordvoerder Joke Erasmus. Zo'n vijftig mensen met verwondingen als gevolg van valpartijen door de gladheid belandden op de afdeling Spoedeisende Hulp. Normaal gesproken is dat op een ochtend 25 mensen. ,,Opvallend was dat het vooral om schouder-, hoofd- en heupletsel ging. Je zou meer pols- en armletsel verwachten", aldus Erasmus. De meeste mensen konden na behandeling weer naar huis. Een aantal gewonden moest worden opgenomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie