De Wintersalon van Simonis & Buunk

1 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Ach, wat valt er nog uit te leggen over de jaarlijkse Wintersalon van Simonis & Buunk? Na al die vorige wintersalons? Wat valt er nog te vertellen over dit uitbundige feest van schilderijen? En over de superboekwerken die gewoon ‘catalogus’ heten bij S&B? De Wintersalon is niet alleen een jaarlijkse reünie van Grote Meesters, maar ook van een groeiend aantal bewonderaars.

Een ‘kloek Boek’ is dit jaar de catalogus weer vol weetjes, informatie en dit keer ook interessante en tegelijk zwierige kijkjes in de keuken van deze grootste kunsthandel van Nederland op dit niveau. De titel dit jaar van het kloeke boek is: ABC van S&B. Kort, duidelijk en ladingdekkend, want het gaat niet alleen over de tentoongestelde ruim 600 schilderijen maar ook over het karakter en de achtergronden van een bedrijf als Simonis & Buunk. Vooral over de houding en insteek van de mensen van S&B. Het ABC van S&B geeft in alfabetische volgorde informatie die je verrast. Alles over lijsten bij voorbeeld. Een zestal pagina’s over Kelder, Toon Kelder. Dan de O brengt ‘Onder loof’, een schilderij van Willem Roelofs. Ook ‘Onderonsje’ met twee zomerse schilderijen van spelende kinderen en drie meisjes in de tuin. ‘Ondeugd’ laat uitdaging zien in vrouwenportretten en dan lees je bij ‘Ontdekking’ het relaas van Frank Buunk over zijn avontuurlijke schilderijenvondsten. De P brengt ‘priegelwerk’ maar dan gaat het om het kleine formaat want een Sientje Mesdag-Van Houten, Leo Gestel of Charles Leickert kun je toch niet betichten van priegelwerk qua kwaliteit...Ook een hele bladzijde over ‘prijsvorming’. De Q geeft ‘quality time’, een schilderij dat Lourens Alma Tadema in 1881 maakte voor H.W. Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, die toen hun zilveren huwelijk vierden. Behalve tal van prachtige afbeeldingen van schilderijen komen we bij de R ‘restauratieatelier’ tegen. Een mooi verhaal over de achtergrond en geschiedenis van een schilderij. Wat daar niet allemaal mee kan gebeuren!

Wat nou zo hartverwarmend is in deze 2008 uitgave; je merkt gewoon weer dat Simonis & Buunk de juiste toon treft. Een heel eigen toon. Dat S&B net als jijzelf af en toe uit de bol gaat. Dat ze ook zwoegen en zweten en zich uit de naad lopen om onder anderen hun heerlijke schilderijen op deze Wintersalon weer te kunnen showen. Ja, dat de mensen van Simonis & Buunk niet alleen in kwaliteit denken, maar ook in emotie, in lekkere koffie, in smakelijke chocolaatjes daarbij, in gastvrijheid. In respect. In humor.

Kortom, je moet gewoon naar elke Wintersalon toe, om te merken dat je er weer vrolijk van wordt. Elke winter weer. Dat je er weer iets wijzer van wordt. Elke wintersalon wat meer. En het mooiste: Dat je toch weer verliefd bent geworden...

De Wintersalon van Simonis & Buunk van 4 december t/m 20 december 2008 omvat schilderijen, aquarellen, tekeningen en beelden uit de periode 1782-1984 van niet alleen Hollandse meesters, maar ook voor het eerst genrevoorstellingen van een aantal Belgische en Franse schilders uit de Belle Epoque en de vroege 20e eeuw op vier locaties aan de Notaris Fischerstraat in Ede. Open elke dag van 11 – 17 uur, behalve de maandagen.

Kijk voor meer informatie op www.simonis-buunk.nl

Hanneke Oberink

Bij foto: Frank Buunk voor een 19e eeuws romantisch schilderij van Wijnand Nuyen (1813-1839).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie